Feest in Frisland

GORREDIJK Nooit eerder is er in de geschiedenis van ons land een nieuw land opgericht, dat als doel heeft om alle partijen die met een gezonde toekomst bezig zijn, bij elkaar te brengen.

Het nieuwe land Frisland heeft als doel om alle partijen die met een gezonde toekomst bezig zijn, bij elkaar te brengen. De Groene Long (hoe toepasselijk) in Gorredijk vormde donderdag het decor van Frisland. Klein qua bevolking en afmeting, maar groots in ambities. Op deze eerste dag heeft de koning(in) voor het eerst een rondrit per koets gemaakt door Gorredijk. Vergezeld door honderden verklede kinderen.

De bevolking kon voor het eerst zien wie deze koning(in) is en horen hoe hij of zij wil regeren. Het defilé voerde naar Frisland. Daar heeft het staatshoofd de eerste zelfgeschreven troonrede uitgesproken.

Staatshoofd

Het staatshoofd wordt jaarlijks gekozen uit de hoogste klassen van het basisonderwijs. Zij kunnen koning worden door een troonrede te schrijven met hun visie over een gezonde toekomst. Leerlingen kunnen een gooi doen naar het koningschap. De eerste officiële kinderkoning(in) werd woensdag dus gekroond, na het voorlezen van de eerste troonrede.

De koning stelt elk jaar de grenzen open voor mensen die willen proeven van dit land tijdens Frisland Fair. De koning wordt voor een jaar aangesteld en neemt deel aan officiële momenten. Na het lezen van de troonrede, werd de eed afgelegd, de (nieuwe) vlag gehesen van Frisland en werd het officiële volkslied gezongen. (Foto’s Henk Stoelwinder.)