Kinderen uit Zuidoost Friesland geslaagd voor toelating tot nieuw brandweerjeugdkorps

Voor zeven kinderen tussen de 12 en 16 jaar uit Zuidoost Friesland is de droom om te werken bij de brandweer uitgekomen.

Vrijdag werden de kinderen gekeurd bij de kazerne in Gorredijk. Daar startte de brandweer onlangs een jeugdkorps. Na afloop kregen alle kinderen de te horen dat ze waren geslaagd.

Het jeugdkorps staat onder leiding van Daisy Put en vertegenwoordigt heel Zuidoost Friesland. Put wordt ondersteund door de jeugdleiders Arjen Veenstra, Janco Posthumus en Harm Keimpema. 

Om ruchtbaarheid te geven aan het jeugdkorps werd in februari een Facebookpagina in het leven geroepen. In totaal meldden zich zeven kinderen aan. Een aantal van hen was al bekend met het brandweervak, omdat zij een vader, een moeder of een buurman hebben die bij de brandweer werkt. 

Keuring

Net als bij de volwassen brandweer zijn de kinderen gekeurd. Op het programma stond onder andere een hoogtetest met de hoogwerker uit Heerenveen. In plaats van de verplichte 10 meter, bleek zelfs ruim 30 meter omhoog gaan voor de kinderen een peulenschil. 

Verder moesten de brandweerkinderen in spe brandweerslangen uitgooien en deze weer oprollen en een parcours afleggen, waarbij de onderdelen kracht, conditie en doorzettingsvermogen aan bod kwamen. Daarnaast vond een gesprek plaats. 

Oefenavond

Voor de zomervakantie vindt nog een laatste oefenavond plaats. Dan krijgen de kinderen ook hun brandweerpak aangemeten. 
Vanaf 6 september wordt gestart met de wekelijkse oefenenavonden. Die zijn op vrijdag van 19.00 tot 21.00 uur. 

Wie ook interesse heeft voor het jeugdkorps, kan contact opnemen via jbgorredijk@outlook.com.