Deelnemers eerste Master fan Sûnenz afgestudeerd

Drachten - De eerste twintig deelnemers van de nieuwe Master fan Sûnenz hebben deze week hun diploma in ontvangst genomen.

De feestelijke diploma-uitreiking vond plaats in Sûnenz in Drachten, waar de deelnemers als afsluitend onderdeel hun project moesten presenteren. De deelnemers die de opleiding met succes hebben afgerond mogen zich vanaf nu Master fan Sûnenz noemen.

Master fan Sûnenz

De Master fan Sûnenz is een opleidingstraject van een half jaar, waarin deelnemers worden geschoold en geïnspireerd om zich beter voor de gezondheid van anderen in te zetten. Positieve gezondheid, waarbij wordt gekeken meer dan alleen ziekte of beperkingen, was het uitgangspunt. „Een échte maatschappelijke opleiding dus”, zegt Michel Dijkman, programmanager van Sûnenz. De deelnemers kregen tijdens de Master fan Sûnenz lessen en workshops over gezondheidszorg, het belang van beweging, design thinking en communicatie. „Bij alle deelnemers zagen we duidelijk sterke persoonlijke groei. Los van het maatschappelijk belang groeide ook het zelfvertrouwen, het bewustzijn dat je écht een verschil kunt maken als je dat wilt”, aldus Dijkman.

Jong en oud

Uniek bij de Master fan Sûnenz is dat de deelnemers samen een zeer gemêleerd gezelschap vormen: jong en oud werken samen om elkaar verder te helpen. Dit contact tussen generaties werd door de deelnemers als zeer waardevol ervaren. „Toen we begonnen met dit traject was ik erg benieuwd wat er zou gebeuren als we deze groepen bij elkaar zouden zetten”, zegt Dijkman. Maar het pakte goed uit.

Zo zegt ook deelneemster Anneke Gaastra, die elke kans aanpakt om anderen over de Master fan Sûnenz te vertellen: „Ik wilde echt graag samenwerken met jongeren. Dat enthousiasme en de openheid, daar kunnen wij soms nog wat van leren.”

Voor Anneke is de Master fan Sûnenz ook een eye-opener geweest om nog meer haar persoonlijke doelen na te jagen: „Als ik iets wil, dan lukt me dat. Dat is een belangrijke les die ik heb meegenomen uit de Master fan Sûnenz.”

Een maatschappelijke opdracht

Tijdens de Master fan Sûnenz moesten alle studenten een maatschappelijk thema kiezen waarbij ze het verschil voor anderen moesten maken. Dit gebeurde in groepsverband. Zo werd er bijvoorbeeld gewerkt aan het vergroten van de bekendheid van het Odensehuis, een inloophuis in Sûnenz voor mensen die te maken hebben met dementie. Ook werd door één van de groepen contact gezocht met de gemeente Smallingerland om mee te denken bij de invulling van de Mantelzorgdag. „Dat vonden we wel spannend ja”, vertelt een van de jongere deelnemers, Daan Dijkstra, één van de studenten die vanuit het Friesland College meedeed. „Dat had ik alleen nooit gedaan, maar omdat we met een groep waren en een doel hadden hebben we gewoon gedaan. De gemeente reageerde ook nog eens heel positief.”

Wordt vervolgd

Aan de Master fan Sûnenz is een onderzoek gekoppeld dat in september wordt afgerond. De uitkomsten van dit onderzoek zullen bepalen hoe het vervolg van de Master fan Sûnenz er uit komt te zien. Dat er een vervolg komt op deze eerste succesvolle ronde van de Master fan Sûnenz is wel zeker.