Coureurs Maxime Oosten en Milan Teekens ook snel als ze tégen elkaar rijden

ZANDVOORT - Normaal gesproken teamgenoten in de Supercar Challenge reden Maxime Oosten uit Beetsterzwaag en Milan Teekens uit Zoetermeer afgelopen weekeinde voor het eerst tegen elkaar. Tijdens de eerste ronde van de nieuwe Mazda MX-5 Cup in Zandvoort bewezen de twee snelheidsduivels ook solo erg snel te zijn. Tijdens de Jumbo Racedagen met Max Verstappen reed Maxime ten overstaan van 100.000 man publiek knap naar de derde en tweede plaats in de Junior-klasse, Milan werd vierde en derde.

„Het ging wel goed. Ik ben met veel geluk in de top drie gekomen”, blikte Maxime (15) terug op het Junior-klassement. In het algemeen klassement werd hij tiende en elfde in de respectievelijke races. „Ik heb heel belangrijke punten gescoord. Een aantal rijders die meestrijden voor het kampioenschap zijn in één race uitgevallen.”

Hoewel zijn prestaties uitstekend waren, had het volgens Maxime nog beter gekund. „Als we een betere afstelling van de auto hadden gehad, hadden we in het algemeen klassement voorin moeten kunnen eindigen. Natuurlijk is ook een aantal rijders uitgevallen, maar dat hoort ook bij autoracen. Ik ben zeker tevreden. We zijn met een prijs naar huis gekomen en op zo’n evenement is alleen het rijden al gaaf.”

Want tijdens de Jumbo Racedagen zaten er maar liefst 100.000 mensen op de tribunes en in de duinen. „Als je racet heb je niet echt door hoeveel mensen er zitten, maar in de uitloopronde zie je pas echt hoeveel mensen er waren. Heel gaaf als zoveel mensen naar je kijken. Het draaide natuurlijk om Max Verstappen, maar ik ben er voor mezelf heen gegaan en niet echt om naar Max te kijken. Al vond ik zo’n F1-auto op het circuit natuurlijk wel leuk. Maar zelf rijden geeft toch meer een kick.”

Milan: „Tijdens het racen ben je alleen maar voor je aan het kijken, maar als je gefinisht bent, kijk je wat meer om je heen. Dan denk je wel: mooi dat je hier mag racen. Mooi dat er zoveel mensen zijn. Ik heb Verstappen wel gezien voordat we het podium opkwamen voor de prijsuitreiking, maar ik heb hem helaas niet gesproken.”

Examen Engels

Voor Milan (16) was het een lastige eerste ronde van de Mazda MX-5 Cup. Hij moest vrijdag, de eerste dag van het raceweekeinde, zijn examen Engels mavo maken. „Daarom kon ik me niet kwalificeren”, legde hij uit. „Ik moest daardoor als twintigste en laatste starten. Tijdens de eerste race ben ik naar de twaalfde plek algemeen gereden. Dat was wel oké. Daarmee was ik vierde van de Junioren. In race twee moest ik weer als twintigste starten en werd ik elfde algemeen en derde bij de Junioren. Het was mooi om toch nog een podiumplaats mee te pakken in een weekend dat niet lekker begon.”

De twee coureurs, die normaal gesproken een BMW Silhouette delen in de Supercar Challenge, waren erg te spreken over de Mazda Mx-5. Maxime: „Tijdens de trainingen lag hij wel lekker. Het is een leuke auto om in te rijden. Alle auto’s in de Mazda MX-5 Cup zijn aan elkaar gewaagd. Het gaat er echt om wie het beste kan sturen.”

Milan: „Ik moet nog een beter gevoel voor de auto krijgen. Het is heel veel met slipstreamen racen, hartstikke leuk om naast de Supercar Challenge te doen. Het is heel erg close racen, een beetje vergelijkbaar met karten.”

Supercar Challenge

Over twee weken volgt op het circuit van Zolder de tweede ronde van de Mazda MX-5 Cup én de Supercar Challenge. Een dubbel programma dus voor de twee coureurs. Zij moeten op de Belgische piste maar liefst vier races in één weekeinde rijden. Milan: „We moeten zorgen dat we topfit zijn zodat we elke wedstrijd maximaal kunnen presteren. Maar lekker in je vel zitten is het belangrijkste.”

Een dag na de Jumbo Racedagen waren de twee alweer samen om in de simulator het circuit van Zolder te oefenen. Maxime: „We hebben allebei een spel waar dat circuit op zit. Gaan we even wat rijden, de baan wat verkennen. Milan en ik hebben het altijd gezellig. We zijn elkaars beste vrienden.” Was het dan niet lastig om in de Mazda Cup tegen elkaar te moeten rijden? „Het was wel even wennen. We hadden afgesproken om niet tegen elkaar te rijden. We willen elkaar wel heel houden!”

Milan Teekens en Maxime Oosten worden in hun raceactiviteiten ondersteund door Veno Houten Vloeren en EBC Motorsport.