Milan van der Veen derde in Spa Francorchamps

Drachten - De 14-jarige Milan van der Veen uit Drachten is dit weekend derde geworden op het circuit van Spa Francorchamps.

Zaterdag reed hij zijn eerste meters op het circuit van Spa Francorchamps met zijn 125cc Suzuki. Milan kreeg als lid van de Race-Kids Academy les van Robert Schotman (World ssp300 coureur). Een leerzame dag met ups-and-downs. In de eerste twee sessies lag Milan helaas in het grind en even leek het erop dat zijn weekend al voorbij was. Maar vader Marco wist de motor toch nog te repareren zodat Milan de rest van de dag kon rijden, progressie kon maken en zich kon voorbereiden op de races van zondag.

Maar ook dat werd geen makkelijke dag, het wisselvallige weer zorgde voor de nodige bandenstress. De warming-up werd gereden op regenbanden waarbij hij de snelste tijd op de klok wist te zetten. In de kwalificatie was het droog en reed Milan naar een vierde startplek.

Bij de start van de eerste race verloor Milan een paar plaatsten. Die wilde hij direct goedmaken maar kwam daarbij in contact met de rijder voor zich. Milan kwam in het grind terecht maar wist de motor knap overeind te houden. Hij verloor hierdoor veel plaatsen en kwam zwaar teleurgesteld over de finish. In race twee kreeg hij echter nog een kans en die greep Milan met beide handen aan. Na wederom een plek verloren te hebben bij de start hield hij deze keer het hoofd koel en kwam hij met slim doordachte inhaalacties als derde over de streep!

Milan: „Ik heb dit weekend veel geleerd. Na de eerste race baalde ik echt enorm maar in de laatste ronde van de tweede race wist ik mijn voorganger nog in te halen. Ik was al super blij toen ik over de streep kwam maar had nog niet door dat ik derde was. Tot ik mijn vader en mijn racemaatje helemaal uit hun dak zag gaan. Ik ben echt superblij met dit resultaat!”

Tekst Anneke Postma