Havoleerlingen Liudger winnen landelijke finale Technasium Top Award ‘Van gas los’

Drachten - In de finale van de Technasium Top Award (TTA) in Rijswijk hebben derdejaars havoleerlingen Floor, Esmeralda, Aliene en Ryanne van CSG Liudger Raai donderdag de prijs gewonnen voor het beste havo-team van Nederland.

Aan de wedstrijd deden ruim 3000 derdejaars havo- en vwo-leerlingen mee van 60 technasia. Via school- en regiofinales plaatsten zo’n 55 teams zich voor de finaledag. Opdrachtgever OTIB daagde met het thema ‘Van gas los’ de leerlingen uit om een bestaand gebouw binnen 5 jaar aardgasvrij te maken. Een actueel thema omdat in het regeerakkoord staat dat alle bestaande bouw in 2050 gasvrij moet zijn.

Portiekflat

De vier leerlingen van CSG Liudger ontwierpen een technisch warmteplan voor een portiekflat in Drachten. Door de flat onder andere te voorzien van een warmtepomp op lucht, zonnepanelen en een isolerende ‘doos’ te plaatsen over het gebouw, kan de portiekflat binnen 5 jaar ‘van het gas los’. De leerlingen kozen voor bestaande oplossingen omdat het plan vooral realistisch moest zijn. Die strategie wierp z’n vruchten af.

Tijdens de regiofinale in Leeuwarden in april werden de Drachtster leerlingen tweede, goed voor deelname aan de finale in Rijswijk. In de tussenliggende periode hebben de leerlingen hard gewerkt aan het finetunen van het idee en de presentatie. Naast de trofee en een draadloze speaker, is een huldiging tijdens de ScienceMakers Awards in oktober onderdeel van het prijzenpakket. Science Makers is het podium voor jong talent op het gebied van wetenschap, technologie en maken.

Technasium Top Award

De Technasium Top Award is een wedstrijd voor leerlingen uit het derde jaar van het technasium. Iedere editie levert een ander bedrijf of organisatie een opdracht.