Spelen zonder batterij op Boartersdei in It Damshûs

Nij Beets - Boartersdei zaterdag in It Damshûs is meer dan geslaagd, zegt Jan Frieswijk van het Feanterijmuseum.

Met een kleine 400 bezoekers en stralend zomerweer had de organisatie niet te klagen over deze editie van het jaarlijkse kinderfestijn. Kinderen die zich fanatiek stortten op de vele kinderspelen. Ouders en steeds vaker grootouders die de kinderen begeleidden. Andere volwassenen met hun eigen agenda: hernieuwd kennismaken met het openluchtmuseum of andere dorps- en streekgenoten ontmoeten.

Petflessen

De kinderen storten zich fanatiek op de spelletjes. Het thema was ‘yn 'e loft’ en dat gebeurde met de petflessen die de lucht in spoten met behulp van een fietspomp. Maar de traditionele spelletjes bleven ook in trek. ,,Gelukkig weer spijkerpoepen’’, verzuchtte een meisje bij binnenkomst. ,,Daar ben ik tenminste keigoed in.’’

Er werd weer volop geknutseld. Timmeren, met stoffen werken en kleien. Bezoekers moesten vaak tussendoor naar de geparkeerde auto's om de vele werkstukken op te bergen, want ze mochten mee naar huis. Kinderen waren vaak kleurrijk uitgedost door de tattoos die gezet werden en de geschminkte gezichten.

Poppenkast

Voor de jongsten was er een poppenkastvoorstelling en in een schuur werd voorgelezen over de avonturen van drie vriendjes: Moppie Mol, Rien Reiger en Krijn Kikker. Zij zijn de hoofdrolspelers in een boekje dat net is uitgegeven door It Damshûs. Ook kon er weer volop gespeeld worden met de aanwezige diere en zelfs een ritje op de bokkenkar was mogelijk.