Museum Dr8888 start met deeltentoonstelling Wanderlust

Drachten - Vanaf 21 mei 2019 gaat Museum Dr8888 van start met de (deel)tentoonstelling Wanderlust. Tijdens Wanderlust neemt het museum de bezoeker mee in de topografische collectie, maar wordt ook aandacht besteed aan doopsgezind predikant Jacobus Craandijk (1834-1912) en zijn verre achterneef schrijver/wandelaar Flip van Doorn (1967).

Daarnaast is werk van fotograaf Sylvia de Vlaming en kunstenaar Marth Craandijk te zien. Zij lieten zich inspireren door hun betovergrootvader en maakten speciaal voor deze expositie werk. De tentoonstelling loopt tot en met 28 juli 2019.

Wanderlust

Tussen 1874 en 1888 maakte Jacobus Craandijk meer dan 70 wandeltochten door Nederland, waarbij hij Drachten en de dorpen in de Friese Wouden meermalen aandeed. Wandelen was in de tweede helft van de negentiende eeuw nog iets voor de elite, tot Craandijk besloot om zijn voettochten te beschrijven. Met zijn boek Wandelingen door Nederland met pen en potlood wist hij zijn landgenoten massaal op de been te krijgen. Tijdens Wanderlust is onder meer de originele uitgave van zijn boek te zien, alsmede de originele aquarellen die in het boek zijn opgenomen. Daarnaast wordt de tentoonstelling gecombineerd met prachtige werken uit onze topografische atlas van onder andere Ids Wiersma en Jan Planting en het (fotografische) werk van Craandijk’s achterkleindochters Sylvia de Vlaming en Marth Craandijk.

Activiteiten bij tentoonstelling Speciaal in het kader van deze tentoonstelling wordt een reeks lezingen en wandelingen met schrijver Flip van Doorn aangeboden. Meer informatie hierover is te vinden op de website van het museum: www.museumdrachten.nl.