Eerste kabel de grond in voor glasvezel in Opsterland

Ureterp - Wethouder Rob Jonkman van Opsterland en directeur Niek Geelhoed van Kabelnoord hebben vanochtend aan de Lipomwyk onder Ureterp het eerste gat in de grond geboord voor de aanleg van glasvezel in Opsterland. Alle zogenaamde witte adressen in het buitengebied van de gemeente kunnen de komende maanden worden aangesloten op glasvezel.

De gemeente heeft er intensief campagne voor gevoerd. ‘Ambassadeurs’ hebben namens Opsterland en Kabelnoord actief klanten geworven. Het groene licht kon in november vorig jaar worden gegeven toen 74 procent van de potentiele adressen in de buitengebieden zich had aangemeld. Volgens Jonkman is het belangrijk dat het buitengebied glasvezel krijgt. ,,Ik ben heel blij met deze samenwerking.’’

Kabelnoord uit Dokkum gaat in opdracht van de Provincie in de Friese gemeenten glasvezel aanleggen in gebieden waar geen goede internetverbinding aanwezig is. Op die zogenoemde witte adressen is nu nog alleen vast internet via het kopernetwerk van KPN beschikbaar. Dat is voor deze adressen veel te traag en in deze tijd niet voldoende. Ook in Smallingerland gaat de aanleg van glasvezel door, nadat in april van dit jaar de onderlimiet van driekwart van de potentiële klanten zich had aangemeld. Op dit moment lopen nog campagnes in onder andere Heerenveen en De Fryske Marren.

In Friesland wordt Kabelnoord de eigenaar van het nieuwe glasvezelnetwerk en leverancier van diensten. De aanleg van glasvezel naar de percelen in het buitengebied van Friesland wordt mogelijk gemaakt door een achtergestelde lening van 35 miljoen euro van de provincie Fryslân. Dit is onvoldoende om de percelen te kunnen verglazen, maar na diverse gesprekken met banken heeft het bedrijf voldoende financiering om de aanleg in het buitengebied in Friesland te kunnen uitvoeren. Het project dat nu is gestart moet begin 2021 overal klaar zijn.

Doordat Kabelnoord de komende jaren veel nieuwe klanten zal krijgen, is de verwachting dat de onderneming met de extra inkomsten meer kan aflossen en ook de aanleg van glasvezel in het eigen gebied binnen drie jaar kan afronden. Samen met het Buitengebied Friesland gaat het om zo'n 30.000 aansluitingen.

Foto’s Jessica Tuinstra