Fotograaf Bert de Turck exposeert in Sudergemaal Nij Beets

Nij Beets - Fotograaf en biograaf Bert de Turck opent zondag 19 mei om 15.30 uur in Sudergemaal Nij Beets zijn tentoonstelling Echo’s van de ongeschonden staat in 2014-2018.

Fotograaf en biograaf Bert de Turck (1951) maakte de fotoserie Echo’s van de ongeschonden staat in 2014-2018. Het is zijn meest recente project. Het is een fotobiografie van een verdwijnend landschap: de terpdorpen In Friesland.

Het werk van de Beekse fotograaf bestaat uit landschappen, binnenruimten en stadgezichten. Terugkerende thema’s zijn vergankelijkheid, transformatie en verstilling. Van Bert de Turck wordt gezegd dat hij schildert met de camera. Zijn foto’s lijken vaak op schilderijen. Ze zijn weliswaar impressionistisch van aard, maar nooit getrukeerd. Wat de kijker ziet, heeft de fotograaf zelf door de lens gezien.

De fotograaf zegt over de serie Friese terpdorpen: „Het gaat over wat anders wordt dan daarvoor, waardoor wat was niet meer is. Of misschien nog wel is, maar als hersenschim, herinnering of een gevoel van weemoed; het gaat over wat gedoemd is te verdwijnen, wat wij als individuen en volkeren opbouwen. Net als wijzelf. Leven is een vorm van uitgesteld verdwijnen….”

De tentoonstelling is voor het publiek open van 4 mei t/m 30 juni 2019, zaterdag en zondag (13.30 – 16.30 uur). De verlate opening wordt gedaan door de bekende beeldend kunstenaar Gerrit de Wilde uit Makkum. Bert de Turck schreef over hem het boek De Wilde Weg.

Zie ook www.damshus.nl.