Lezing over de wilde bij

Beetsterzwaaag - Natuurvereniging Geaflecht houdt maandag 20 mei vanaf 20 uur een lezing over wilde bijen en avontuurlijk tuinieren in zalencentrum de Buorskip in Beetsterzwaag.

Sprekers zijn bijenlector Arjen Strijkstra verbonden aan Van Hall Larenstein en tuinontwerper Nienke Plantinga. Volgens Strijkstra is het opmerkelijk hoe weinig mensen weten over bijen behalve dat de honingbij bekend staat als bestuivingsheld en honingproducent. Over de wilde bijen en hun betekenis voor de natuur en zelfs de economie weten de meeste mensen vrijwel niets. De wilde bij is een bedreigde diersoort die gered moet worden.

Strijkstra neemt ons mee in de fascinerende wereld van de wilde bij. Geïnspireerd door dit verhaal roept het vragen op wat je zelf kunt doen in je eigen tuin om deze voor de bij aantrekkelijker te maken. Dit kan al met hele simpele ingrepen die een groot verschil maken.

Nienke Plantinga geeft in haar lezing inspirerende praktische tips en voorbeelden om de bijen een handje te helpen. Ook haar pas uitgegeven boek Avontuurlijk tuinieren staat boordevol tips hoe je mooi en natuurlijk in een tuin kunt combineren.

De lezing is een initiatief van de werkgroep Op de bres voor de bij in Beetsterzwaag, die samen met diverse partners activiteiten ontplooit om de biodiversiteit te versterken en hiermee zoveel mogelijk dieren een thuis te bieden. Het voedselbos en operatie Steenbreek zijn hier voorbeelden van.

Titel: Verbloemen wij de bijenproblemen?

Bijen. Wat zijn dat toch fascinerende dieren. Het is wonderbaarlijk dat mensen bijen zo welwillend omarmen als je dat vergelijkt met andere kriebelbeesten. Bijen zijn de panda’s van de insecten… Dat is opmerkelijk omdat mensen eigenlijk weinig weten over bijen. De honingbij is bekend als bestuivingsheld en honing producent, maar van al die andere bijen weten de meeste mensen vrijwel niets. En die bijen zijn ook belangrijk, sommigen zelfs economisch, maar allemaal belangrijk voor de natuur. Tegenwoordig hoor je steeds vaker dat het niet goed gaat met de insecten en de bijen. Dat klopt: honingbijen, maar vooral de wilde bijen hebben het zwaar in het Nederlandse landschap. Dan komt al gauw de vraag Hoe kunnen wij daar wat aan doen? Kan dat met een bloemetje hier en daar of verbloemen we daarmee de bijenproblemen?