Vijftig jaar softbal in Drachten

Drachten - De Drachtster honkbalvereniging HSVD bestaat vijftig jaar en viert dat met een reünie in de kantine aan de Sportlaan in Drachten.

In april 1961 werd de oprichtingsvergadering gehouden van de Honkbal Vereniging Drachten. De HVD werd 12 mei 1961 met 23 leden ingeschreven als lid van de Koninklijke Nederlandse Honkbal Bond.

In 1966 werd met twee teams deelgenomen aan de competitie. Het eerste team kwam voor het eerst uit in de landelijke derde klasse en het tweede team kwam uit in Rayon Noord.

Gedurende de winter van 1968 op 1969 kreeg de vereniging een zeer welkome uitbreiding met een afdeling softbal, waar zich een twintigtal jongedames voor opgaven. Drijvende krachten hierachter waren de gymdocenten Hofman en Lammers van het Drachtster Lyceum. Jan van Poeteren en Jos de Champs waren natuurlijk enthousiast en wierpen zich op als trainers.

Vanaf 1969 zou de Honkbal Vereniging Drachten door het leven gaan als HSVD.

De dames kwamen dat jaar uit in de competitie tegen WHSC (Winschoten), HSCG (Hilversum) en Slingeraap (Groningen).

Oud-softballid Marijke Bijma-Dolstra: „Er moesten natuurlijk ook pakken komen. Mevrouw Reyneveld sloeg een grote rol stof in en maakte voor iedereen een doe-het-zelf pakket op maat! Er werd materiaal aangeschaft voor de dames. Er waren grote zachte ballen op de club. Er werden in de beginjaren voornamelijk houten knuppels gebruikt: als je die niet goed vast had, waren die door bij een ferme tik.”

(bron: Jubileum Hittertje 1961-2011, Ineke Vissia)

Sinds december 2007 is de HSVD officieel Drachten Diamonds gaan heten.

Dit seizoen komt de vereniging met vijf teams uit in de competitie: senioren honkbal, softbal, junioren, aspiranten en pupillen. Daarnaast is er ook een recreanten team actief in het veld.

Zaterdag 21 september 2019 wordt een reünie worden gehouden in de kantine aan de Sportlaan in Drachten. De reünie-commissie nodigt alle oud-spelers en speelsters, bestuursleden, supporters uit om hier een gezellige middag/avond van te maken. De reünie zal samenvallen met een activiteit voor de leden van de club van 50.

Opgave / verdere informatie via e-mail: reunie@drachten-diamonds.nl.