Drachtster Gerben Jongsma tweede op Prinses Christina Concours

Den Haag - Gerben Jongsma uit Drachten heeft zondag in het Zuiderstrandtheater in Den Haag de tweede prijs gewonnen in de Nationale finale van het Prinses Christina Concours.

Gerben Jongsma (16) werd voor zijn spel op de marimba beloond met de tweede prijs in Categorie 2 voor 15- tot 19-jarigen. Daarnaast won hij de Pers Prijs, een bezoek aan één of twee concerten van het idool van de winnaar in een Europese stad (inclusief reis en verblijf), aangeboden door Stichting De Weille Ogier en toegekend door vertegenwoordigers van de pers. Verder won Jongsma ook de AVROTROS Spiegelzaal Prijs: een live-optreden in het radioprogramma Spiegelzaal vanuit het Concertgebouw in Amsterdam.

Uitslag

Winnaar in Categorie 2 werd Enzo Kok, viool (16 jaar, Kerkrade). Hij won ook de Koninklijk Concertgebouworkest Prijs en de AVROTROS Spiegelzaal Prijs. Derde werd Maria Pedano, hobo (15 jaar, Zoetermeer). Zij won ook de Publieksprijs. In categorie 1 voor 12 tot en met 14-jarigen won Mare Keja, cello (14 jaar, Rolde) de eerste prijs. De tweede prijs was voor Merle van der Lijke, harp (14 jaar, De Steeg). Categorie 3 (15 tot en met 19 jaar en student aan een vakopleiding van een conservatorium) werd gewonnen door Kalina Vladovska, slagwerk (19 jaar, Groningen). De derde prijs was voor Kees Kruit, piano (19 jaar, Peize).

Honderden jonge musici uit het hele land deden mee aan de selecties van het Prinses Christina Concours. Zeven van hen werden geselecteerd voor de Nationale Finale, waaronder twee slagwerkers en een harpiste. De vakjury bestond uit hoboïst en pianist Pauline Oostenrijk (voorzitter), pianist Paola Giacometti, cellist Larissa Groeneveld, harpist Remy van Kesteren, zangeres Miranda van Kralingen en violist Wouter Vossen.

Binnen enkele dagen zijn de optredens van de finalisten terug te zien op YouTube: www.youtube.com/christinaconcours