Gorredijkster leerlingen herdenken slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog

Gorreidjk - Met drie kransleggingen hebben de scholieren uit Gorredijk vanochtend de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht.

Gewoonlijk wordt de herdenking gehouden op 14 april, in 1945 de dag van de daadwerekijke bevrijding van Gorredijk. Omdat dat dit jaar op een zondag is, moest worden geschoven. Vanwege de Koningsspelen die morgen voor de scholen worden gehouden is de herdenking vervroegd naar donderdag. In 1989 zijn de basisscholen gestart met het project ‘Adopteer een monument’, een initiatief van Stichting Februari 1941. Het doel van deze adoptie is dat de jeugd door middel van lessen op school waakzaam wordt en blijft voor sluimerend fascisme en racisme. Leerlingen van drie basisscholen legden vanochten tegelijkertijd kransen bij de Gorredijkster gedenktekens voor oorlogsslachtoffers.

Scholieren van De Treffer legden hun krans bij het monument voor de piloten en verzetsmensen op het kerkhof en de leerlingen van school Loevestein hielden hun herdenking bij de plaquette voor de vermoorde schoolmeester Jan Eisenga in Museum Opsterlân. Scholieren van De Librije legden hun krans bij het monument voor de vermoorde Gordykster Joden op de hoek van de Hoofdstraat en bij de Gerke Numanbrêge. 

Gerke Numan was een verzetsman die vlak voor de bevrijding in de strijd tegen de bezetter is omgekomen. Als lid van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten kwam hij in actie toen op 14 april 1945 een groep Duitse militairen de brug over de Opsterlandse Compagnonsvaart wilde opblazen om de in aantocht zijnde Canadezen tegen te houden. Tijdens het gevecht werd Numan dodelijk getroffen. De gedenkplaat op de hoek, met een vers van Freark Dam, herinnert aan de vernietigde joodse gemeenschap van Gorredijk.

Foto's Henk Stoelwinder