Eva Mosterman voorleeskampioen van Fryslân

Gorredijk - Eva Mosterman van de Kardinaal de Jongschool uit Nes Ameland heeft dinsdagmiddag in de Skâns de provinciale finale van De Nationale Voorleeswedstrijd in Fryslân gewonnen.

Op 22 mei zal Eva de provincie Fryslân vertegenwoordigen tijdens de feestelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd in De Schouwburg in Amstelveen. De uiteindelijke winnaar mag zich een jaar lang de Nationale Voorleeskampioen 2019 noemen.

Kinderdirecteur

Daarnaast wordt De Nationale Voorleeskampioen een jaar lang kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum. Hij of zij heeft een belangrijke rol bij de start van tentoonstellingen en evenementen en ziet er op toe dat het museum leuke dingen organiseert voor kinderen van 3 tot en met 13 jaar. De tweede prijs ging naar Tijs Flisijn van Obs Vossenburcht uit Leeuwarden en de derde prijs was voor Merijn Darwinkel van OBS de Riemsloot uit Appelscha.

Eva las een fragment voor uit het boek ‘Matilda’ van Roald Dahl. De juryvoorzitster Kate Schlingemann, kinderboekenschrijfster en Schoolschrijver, zei namens de andere juryleden Afke Boven, presentatrice, journalist en programmamaakster bij Omrop Fryslân en Marcus Plantinga, beleidsambtenaar bij Provincie Fryslân, dat Eva door hen allerdrie unaniem als winnares was gekozen. ,,Ze heeft een fragment uitgekozen waarin een ‘verteller’ aan het woord is en is er zeer goed in geslaagd om wat Matilda meemaakt over te brengen op het publiek. Alles klopte!’’

173 kinderen

Aan de Provincial voorleeswedstrijd deden in totaal 173 kinderen uit de provincie mee. Eerst op school, daarna in de kwart - en halve finales en vervolgens tijdens de provinciale finale. De provinciale finale werd georganiseerd door Bibliotheekservice Fryslân. In heel Nederland hebben 3076 scholen hun schoolkampioen opgegeven voor de vervolgrondes in hun provincie.

De Nationale Voorleeswedstrijd wordt dit jaar voor de 26ste keer gehouden en is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de Bibliotheken. De betrokken organisaties willen met de wedstrijd een breed publiek laten zien dat voorlezen niet alleen belangrijk, maar vooral ook erg leuk is.

Meer informatie: www.denationalevoorleeswedstrijd.nl