Open dag bij melkveebedrijf Janssen in Siegerswoude

Siegerswoude - Bij melkveebedrijf Janssen in Siegerswoude wordt vrijdag 19 en zaterdag 20 april van 13:00-20:00 uur een open dag gehouden.

Ongeveer twintig infostands van toeleveranciers en agrarische bouwondernemingen zijn aanwezig. Bezoekers kunnen informatie inwinnen over de toegepaste installaties.

Wie zin heeft om te zien hoe een melkveebedrijf anno 2019 uit kan zien, is van harte welkom. Ook voor een gezellige dag uit is de open dag geschikt. Neem gerust het hele gezin mee, want ook voor de kinderen zijn volop activiteiten.

In 2013 ontwikkelden bedrijfsopvolgers Thijs en Luuk Janssen plannen voor de vernieuwing van de bedrijfsgebouwen aan de Middenwei in Siegerswoude. De verouderde stallen en melkcaroussel van de begin jaren 80 waren toe aan vervanging. In het voorjaar van 2016 zijn de bouwwerkzaamheden gestart.

In september van dat jaar werden de eerste koeien gemolken in de nieuwe 52-stands melkcarrousel. Nu, voorjaar 2019, zijn de bouwwerkzaamheden bijna afgerond en is het tijd voor een open dag.

Te zien zijn een duurzame melkveestal met een hybride dak, een combinatie van een zadeldak en een boogdak. Door het unieke ontwerp past de stal goed in het landschap. Van binnen heeft de stal veel licht, lucht en ruimte. Alle zijgevels kunnen volledig open worden gezet, zodat een transparante melkveestal te zien is.

Een vernieuwde stal, die het keurmerk voor Maatlat Duurzame Veehouderij draagt, met plaats voor 500 melkkoeien. Middels een doordachte indeling en hergebruik van bestaande stalgedeeltes, is een efficiënte stal ontstaan.

Een 52-stands buitenmelker caroussel met wachtruimte, opklapbaar opdrijfhek en automatische separatie. Vanaf 16.30 uur kunnen bezoekers zien hoe de koeien hierin worden gemolken.

Het dierwelzijn in de stal staat op een hoog niveau. De loopvloeren zijn emissiearm en voorzien van rubber. In de ligboxen liggen waterbedden. De voerplaatsen zijn voorzien van een zachte, flexibele keerboom en afgewerkt met gladde coating. Voor de zorgkoeien zijn er grote strohokken. In de zomermaanden worden de koeien geweid. Door middel van koebruggen blijven de voerpaden schoon.

De stal is klaar voor de toekomst. De stroom wordt opgewekt door zonnepanelen, de verlichting bestaat uit ledlampen en de nieuwe installaties zijn energie zuinig. De mest wordt afgeschoven in een aparte kelder, voorbereid op eventuele toekomstige mest na-bewerking.