Leerlingen Singelland Het Drachtster Lyceum poetsen Stroffelstiennen

Drachten - Leerlingen van Singelland Het Drachtster Lyceum poetsen vrijdag 12 april de Stroffelstiennen, oorspronkelijk in het Duits Stolpersteine genoemd, die in 2017 in samenwerking met de historische vereniging Smelne's Erfskip zijn gelegd.

Oud-leerlingen David en Simon Turksma

Twee stenen in de Kerkstraat zijn gelegd voor oud-leerlingen David en Simon Turksma die tijdens de Tweede Wereldoorlog het slachtoffer werden van het nazi-regime. Deze stenen zijn destijds betaald door een inzamelingsactie waarbij leerlingen vrijwillig een klein bedrag konden doneren en tijdens de Stroffelstiennen-dag stonden alle lessen in het teken van het herdenken van de Tweede Wereldoorlog. Het geld voor de overige stenen is dankzij een inzamelingsactie van Smelne's Erfskip bijeengebracht.

Herdenking aan de bevrijding

In Duitsland worden de Stolpersteine gepoetst rond 9 november ter herinnering aan de Kristallnacht van 1938 toen in Duitsland Joden en hun bezittingen werden aangevallen. In Drachten is gekozen voor 12 april omdat deze dag in de buurt ligt van de Drachtster bevrijdingsdag: 14 april 1945. In de lessen wordt aandacht geschonken aan de bevrijding van Drachten door middel van een video die het resultaat is van een samenwerking van Smelne's Erfskip en Het Drachtster Lyceum. In deze video zijn ook de filmbeelden opgenomen van de lokale bakker E.G. van der Meulen die als amateur-filmer de binnenkomst van de Canadezen vereeuwigde.

Tot slot wordt een bijdrage geleverd aan de totstandkoming van het Holocaust Namenmonument in Amsterdam. De namen van oud-leerlingen David en Simon Turksma worden uit naam van alle oud-leerlingen geadopteerd door De Stichting Reünistenfonds van Het Drachtster Lyceum.

Vrijdag 12 april vertrekken de leerlingen om 14.10 uur in groepjes van ongeveer 6 leerlingen naar de vier locaties in Drachten waar Stroffelstiennen liggen. Aandacht voor de bevrijding van Drachten is ook in de daaropvolgende week in de geschiedenislessen.