Leerlingen zoeken voor jubileumboek oud-leerlingen Drachtster Lyceum

Drachten - Een aantal leerlingen uit vwo 2 en 3 van Singelland Het Drachtster Lyceum heeft een bijzondere bijdrage geleverd aan het jubileumboek van de 100-jarige school.

Zij hebben onder begeleiding van docent geschiedenis Marije Brouwer in tweetallen onderzoek gedaan naar vier oud-leerlingen, die tientallen jaren geleden door dezelfde gangen hebben gelopen als zij nu doen. Eén groep deed onderzoek naar voormalig docent Duits en conrector de heer Speerstra.

De centrale vraag van het onderzoek was: Wat is er geworden van deze oud-leerlingen? Om daarachter te komen moesten ze verschillende bronnen en archieven raadplegen. Zodra de oud-leerling was opgespoord en er voldoende informatie voorhanden was gingen zij de oud-leerling interviewen.

Kleurrijke portretten

Dit resulteerde in gedegen en kleurrijke portretten, die niet alleen een beeld van de oud- leerlingen geven, maar ook van een tijd. De school heeft de jonge onderzoeksjournalisten in het zonnetje gezet. Tijdens de afsluitende bijeenkomst kregen zij een certificaat van de, zoals hij het zelf zei, overdonderde oud-docent Joost de Vries en schrijver van het jubileumboek.

De leerlingen staken veel op van dit project. Naast onderzoeksvaardigheden kregen ze ook wijze lessen uit het verleden, zoals die van oud-leerling en bijzonder hoogleraar Dirkje Sjoukje Postma. Zij vertelde de leerlingen dat ze het op school niet altijd leuk vond, maar daar wel heeft geleerd om door te zetten en daardoor uiteindelijk hoogleraar is geworden.

Een soortgelijke boodschap kregen ze van Eelke Bouma, die op de havo zat, maar daarmee geen piloot kon worden. Met de juiste motivatie wist hij toch zijn vwo-diploma te halen om hiermee van zijn droom werkelijkheid te maken.

Vol enthousiasme

Ook drievoudig wereldkampioen schaatsen Hilbert van der Duim maakte onderdeel van het onderzoek uit, waarbij naast de successen ook het vogelpoepincident niet onbesproken kon blijven. Bij oud-leerling en huidig directeur van Tresoar Bert Looper viel het de leerlingen op dat hij vol enthousiasme en passie vertelde over zijn tijd op Het Drachtster Lyceum.

Naast vele positieve verhalen uit het verleden ontdekten de leerlingen gaandeweg het onderzoek ook negatieve dingen. Ze ontdekten bijvoorbeeld dat het eind jaren zestig nog slecht was gesteld met de rechten van de vrouw en de homo-acceptatie. Desondanks had een enkele leerling wel in een vroeger tijdperk op Het Drachtster Lyceum willen zitten, met name vanwege het ontbreken van social media en de afleiding die laptops bieden bij het maken van schoolwerk. Maar de meesten geven aan blij te zijn nu op Het Drachtster Lyceum te zitten, vanwege de grotere zelfstandigheid die leerlingen nu hebben. ,,En misschien worden we over vijftig jaar zelf wel geïnterviewd!’’

Reünie

In 1919 werd Het Drachtster Lyceum opgericht als de Rijks Hogere Burger School (R.H.B.S.) en dus bestaat de school dit jaar 100 jaar. Het hele jaar door zijn er jubileumactiviteiten en op 5 oktober 2019 staat een reünie gepland. Op deze dag komen oud-leerlingen en medewerkers samen om elkaar weer te ontmoeten en herinneringen op te halen. De artikelen van de huidige leerlingen in het jubileumboek zullen daar zeker een bijdrage aan leveren.