Lezing Yme Kuiper over het charisma van Ferdinand Domela Nieuwenhuis

Nij Beets - Prof. Yme Kuiper houdt zondag 14 april vanaf 14.30 uur een lezing in it Damshûs in Nij Beets over Ferdinand Domela Nieuwenhuis.

De titel van de lezing is Tussen Recht voor Allen en Verlosserschap: het charisma van Ferdinand Domela Nieuwenhuis.

In 1919 overleed Ferdinand Domela Nieuwenhuis. Hij was waarschijnlijk de belangrijkste grondlegger van het socialisme in Nederland. Voor onze streek heeft Domela Nieuwenhuis een bijzondere betekenis. Hij bezocht Nij Beets meermalen. Vaak om stakingen toe te spreken. Het kiesdistrict Schoterland (waarbinnen Opsterland ligt) koos Domela Nieuwenhuis in 1888 in de Tweede Kamer. In zijn eerste toespraak in de kamer vroeg hij aandacht voor de wantoestanden in Nij Beets.

In dit jaar vinden in Fryslân op tal van plaatsen activiteiten plaats rond Domela Nieuwenhuis. Professor Yme Kuiper opent ook de expositie over Domela in het Damshûs.

Prof. dr. Yme Kuiper is emeritus-hoogleraar aan de RU Groningen. Hij bekleedde een bijzondere leerstoel Historische buitenplaatsen en landgoederen en een bijzondere leerstoel Historische antropologie en Antropologie van religie. Hij publiceerde meerdere artikelen over Ferdinand Domela Nieuwenhuis en was betrokken bij de verschijning van aantal boeken over hem.

De entree voor lezingen bedraagt € 6,00 (inclusief koffie/thee).