Gereformeerd Drachtster Mannenkoor voert oratorium Lam en Koning uit

Drachten – Het Gereformeerd Drachtster Mannenkoor voert vrijdag 12 april met medewerking Projectkoor Urk het Passie- en Paasoratorium Lam en Koning uit in De Levensbron in Ureterp.

Een oratorium is een omvangrijk werk voor koor, solisten en orkest, dat vaak handelt over een Bijbelverhaal. In dit geval is het oratorium door Minne Veldman, dirigent van het Gereformeerd Drachtster Mannenkoor, samengesteld uit bestaande muziek van eigen hand en van andere componisten. Zo komen enkele instrumentale fragmenten uit Bachs Matthäus-Passion in voor, waarin bekende liederen zijn verwerkt. De lector, Ben Kruitbosch, vertelt door Bijbellezingen de boodschap van de Heere Jezus Christus als Lam en Koning.

Het oratorium begint met de intocht in Jeruzalem en handelt achtereenvolgens over de instelling van het avondmaal en de geschiedenis van lijden, sterven en opstanding, om uit te komen bij de bruiloft van het Lam en het nieuw Jeruzalem.

Op de bijbellezingen wordt afwisselend ingehaakt met koorzang van het Mannenkoor en het Projectkoor, solozang en samenzang met alle aanwezigen, omlijst en begeleid door een klein orkest van professionele musici, bestaande uit violiste Chloë Elsenaar, fluitiste Erica Vogel, hoboïst Rutger Stoel, trompettist Maurice van Dijk en organist en pianist Ronald IJmker.

Het geheel staat onder leiding van dirigent Minne Veldman.