Schoolkinderen Luxwoude openen dit jaar de Himmelwike

Luxwoude - Wethouder Rob Jonkman heeft vanochtend op het schoolplein van OBS De Hoekstien in Luxwoude de jaarlijks terugkerende Himmelwike voor de basisscholen in Opsterland geopend.

Dit gebeurde met een startschot voor het sorteerspel. Daarna gingen de leerlingen van OBS De Hoekstien gewapend met prikstokken, vuilniszakken en veiligheidshesjes op pad om de buurt van hun school weer schoon te maken. Wethouder Rob Jonkman ging met de groepen 1 en 2 het dorp in om afval op te ruimen. ,,Dankzij de Himmelwike worden basisschoolkinderen al op jonge leeftijd spelenderwijs bewust van wat zwerfafval in hun eigen omgeving doet’’, aldus Jonkman.

Zwerfafval

Zwerfafval is afval dat door mensen bewust of onbewust is weggegooid of achtergelaten op plaatsen die daar niet voor bestemd zijn. Dat vormt een bron van ergernis voor veel mensen. Omrin en Wooncorporatie Elkien helpen de kinderen en de gemeente bij deze opruimactie. Dit jaar gaan in de gemeente Opsterland ruim 1350 leerlingen van de basisscholen op pad om hun omgeving zwerfafval vrij te maken.

Opsterland is een van de zes Friese gemeenten die dit jaar meedoen aan de Himmelwike. Duizenden leerlingen verspreid over deze zes Friese gemeenten doen weer mee om samen de wereld mooier en schoner te maken. Na afloop van de Himmelwike krijgt elke ‘Himmel Hero’ een welverdiend cadeau met een verhaal. Dit jaar is dat een uniek containertje, gemaakt van 100% gerecycled kunststof, van afgedankt speelgoed. Zo wordt een kringloop gesloten.

Circulair

Omrin streeft samen met de gemeenten naar een circulaire economie en zet daarom ook vol in op het terugwinnen van grondstoffen uit afval. Een mooie en schone wereld, met zo weinig mogelijk (zwerf)afval. Educatie en recycling laat Omrin zo tijdens de Himmelwike op deze manier samenkomen.

www.himmelwike.nl

Foto’s Grietje van der Reijnst-Brak/HET STAAT EROP! Fotografie