KV Drachten-Van der Wiel kampioen

Drachten - KV Drachten/Van der Wiel is zaterdag kampioen geworden in de 1e klasse B door met 26-29 te winnen van KF De Wâlden.

Afgelopen zaterdag was het voor Drachten/Van der Wiel de wedstrijd van de waarheid tegen KF De Wâlden. De Wâlden was voor Drachten de enig overgebleven concurrent voor de titel in de 1e klasse B. In een bij vlagen zinderende wedstrijd won Drachten verdiend met 26-29 en was daarmee de terechte kampioen in een competitie waarin zeker vijf ploegen aan elkaar gewaagd waren. Sporthal De Hege Walden was reeds lang voor aanvang van de wedstrijd tot de nok gevuld met supporters uit beide kampen. Alle thuisblijvers konden de wedstrijd via streaming volgen.

Hoewel het De Wâlden was die de openingstreffer scoorde, was het daarna Drachten wat de klok sloeg. Na ruim vijf minuten hadden de Drachtsters met snel en gevarieerd korfbal al een gaatje geslagen. Op inzet en wilskracht slaagde De Wâlden erin de scoorde enigszins bij te houden. De trainer van de Wâlden, Sake Koelma, had zijn huiswerk goed gedaan en zette Nynke Koster in om het schotkanon van Drachten, Jennie Terpstra, aan banden te leggen. Ze slaagde daarin wonderwel.

Jennie Terpstra schikte zich in haar lot en steunde vooral haar vakgenoten Jelmer Faber en Lyssa v.d. Ende om te scoren. Zelf tekende ze voor twee treffers. Op 12-17 werd door scheidsrechter Rick Dekker voor de rust gefloten. Scheidsrechter Dekker was overigens de enige juiste scheidsrechter voor deze wedstrijd. Hij voelde de sfeer feilloos aan en liet met overwicht, kennis en gevoel de wedstrijd tot volle ontwikkeling komen.

Na de rust liet Drachten er geen gras over groeien en liep halverwege de tweede helft weg naar een voorsprong van 17-26. Daarmee leek het lot van De Wâlden bezegeld maar op pure vechtlust werd het gat toch weer gedicht tot op twee doelpunten. Met nog twee minuten te gaan was het namelijk weer 26-28. Een eervolle vermelding verdient zeker Matthijs Hooghiemstra die met enorme inzet een groot deel van de score van De Wâlden voor zijn rekening nam. In de laatste minuut bezegelde Siemen Jan Miedema echter het verdiende kampioenschap door de eindstand van 26-29 op het scorebord te plaatsen.

Na een slechte beginfase van de competitie, Drachten verspeelde 5 punten in de eerste wedstrijden, kwam de formatie van Michel Daling in vorm. Ze verspeelden nog twee onnodige punten tegen concurrent Ritola maar doordat ook de concurrenten, CSL, Quick’21, Ritola en De Wâlden onderling nog punten verspeelden, bleef Drachten aan het eind over met de meeste punten en de best scorende ploeg. Het Drachtster collectief waarin iedereen scoorde en waarin weinig echt zwakke plekken waren aan te geven, werd daarom de terechte kampioen in haar klasse en promoveert nu weer naar de overgangsklasse waar Drachten eigenlijk ook thuis hoort.

De scores voor Drachten

Wim Braam 8, Jelmer Faber 6, Lyssa v.d. Ende 4, Ilse v.d. Meulen 4, Siemen Jan Miedema 3, Doenja Payer 2, Jennie Terpstra 2.