ONT wint ruim van Ropta Boys

OPEINDE - VV ONT heeft dit weekend met 5-1 gewonnen van Ropta Boys.

Het duurde ruim een half uur voor de eerste goal viel, maar toen was het hek ook van de dam voor ONT. Na een 3-0 ruststand werd het uiteindelijk 5-1. Een belangrijke driepunter voor ONT, temeer omdat meer staartploegen wonnen.

Beide teams startten het duel met 21 punten, waar Ropte Boys wel één duel minder voor nodig had dan ONT. De voorbeschouwing op het duel kopte van ‘Alleen winst telt’. Uiteraard omdat met drie punten het winnende team iets afstand zou nemen van de onderste plaatsen. Mits in die regionen geen verrassende uitslagen zouden zijn. Die waren er wel, dat hoort bij dit stadium van de competitie.

ONT begon goed aan de wedstrijd. Ropta Boys werd direct bij het nekvel gepakt en de bezoekers slaagden er niet in onder de druk van ONT uit te voetballen. Dat werd wel gepoogd met de lange bal, maar de juiste richting of het gevoel miste. Ondanks veelvuldig balbezit en het goede spel van ONT was er voor het doel van Ropta Boys nog niet veel te doen. Een schot van Egbert Hulzinga werd een prooi voor Ropta Boys doelman Johannes de Groot. En een doelpoging van Michel Weisser leverde een rebound op waaruit Jurjen Veenstra net niet kon doelpuntten.

De eerste kans voor Ropta Boys betekende uiteindelijk de 1-0 voor ONT. Uit een vrije trap kopte Martin Kool de bal op de paal en uit de snelle omschakeling daarna was een mooi steekpassje van Hulzinga op Weisser genoeg om de 1-0 op het scorebord te zetten. De 2-0 leek voor het grijpen na verkeerd uitverdedigen van Ropta Boys. Weisser onderschepte maar vond in het vervolg van de actie geen medespeler.

Het was uitstel van executie, want hernieuwd balverlies betekende nu wel een tweede ONT doelpunt. Hulzinga speelde Dennis Bakker vrij en die scoorde met een bekeken schot in de verre hoek. Geert Linthof schoot daarna nog over het ONT doel waarna een strafschop Ropta Boys een grote kans op de gelijkmaker gaf. Hielke Knippels blokkeerde een schot met de hand en scheidsrechter Roesink kon niets anders dan de bal op de stip leggen.

De aansluitingstreffer kwam er niet, de strafschop werd door Erik de Vries zo slecht ingeschoten dat ONT-doelman Hidde Ament de bal eenvoudig kon oprapen. Wrang genoeg voor de bezoekers sloeg ONT na deze tweede gemiste kans weer toe. Uit de spelvoortzetting legde Hulzinga de bal achter de Ropta Boys verdediging en daar was Weisser er als de kippen bij om met een lobje De Groot te verschalken. En zo kon ONT de rust in met een comfortabele 3-0 ruststand.

De tweede helft was het voor ONT vooral zaak om de bezoekers niet het idee te geven dat er wat te halen was in Opeinde. Nu hoefde ONT daar niet eens echt haar best voor te doen, want Ropta Boys slaagde er niet in het ONT moeilijk te maken. Dat moet ook worden gezien als een stevige verdienste van ONT. In het heenduel slaagde Ropta Boys vaak in duels te komen en die werden meestal gewonnen. Door het snelle combinatiespel van ONT ontstonden er nu weinig duels en als die er wel waren won ONT die. Het tekent de stappen die ONT dit seizoen heeft gemaakt.

Een kansje voor Ropta Boys was er nog voor De Vries, Ament plukt de bal van de schoen. ONT liep uit naar 4-0 door een fraaie goal van Weisser. Veenstra legde de bal op maat voor de voeten van de ONT aanvaller, die omspeelde De Groot en de 4-0 was een feit. Na een verdedigingsfout tekende Hulzinga de 5-0 aan. Een beloning voor de ONT aanvoerder die met drie assists een belangrijk aandeel had in de ONT score. Dat slecht uitverdedigen een clean sheet voor Ament verhinderde was jammer, maar tegelijkertijd ook voor de statistieken. Simon Dijkstra profiteerde en schoof de bal in een leeg ONT doel.

ONT schreef drie heel belangrijke punten bij op het conto. Maar de strijd om de plaatsen 12 en 13 (nacompetitie) en 14 (degradatie) blijft spannend. In dit stadium van de competitie ontstaan altijd verrassende uitslagen en dat was deze competitieronde niet anders. Anjum en Waskemeer wonnen bij respectievelijk Grijspskerk en SC Twijzel en dat was gezien de stand op de ranglijst niet direct verwacht.

ONT trainer Jan Hulzinga over de overwinning: „Ik heb vandaag zo nu en dan echt kunnen genieten van het spel van de jongens. Hoge intensiteit en gretigheid om te willen winnen. Ik ben ontzettend trots op de groep dat ze dit vandaag hebben kunnen laten zien. Daarnaast geeft het vertrouwen dat we nu inmiddels vijf wedstrijden ongeslagen zijn en daar willen we aankomende week graag zes van maken. Als we zo spelen als vandaag, maken we daar in ieder geval veel kans op.”

ONT schoof door de overwinning op naar de negende plaats. Wel een ietwat vertekend beeld, omdat teams onder ONT nog een wedstrijd moeten inhalen. In verliespunten gerekend staat ONT op de elfde plaats.

Volgende week is Zwaagwesteinde te gast in Opeinde. En dat is een team dat door vijf opeenvolgende overwinningen plots kampioenskansen ruikt. Ook al omdat gedoodverfde kampioen Leovardia en achtervolger Veenhuizen de laatste weken punten laten liggen. Aanvang wedstrijd 15.00 uur.

Sjouke Walinga