P10 verdubbeld tot 20 dankzij vier nieuwe leden

Beetsterzwaag - De P10 telt sinds deze maand twintig leden. Dankzij de toetreding van vier nieuwe plattelandsgemeenten is het samenwerkingsverband van plattelandsgemeenten sinds de oprichting verdubbeld.

Tien plattelandsgemeenten stonden in 2008 aan de wieg van het samenwerkingsverband. De vier nieuwe leden zijn de gemeenten Twenterand, Horst aan de Maas, De Fryske Marren en Het Hogeland. P10-gemeenten kenmerken zich door veel grondoppervlak, kleine kernen en een lage bevolkingsdichtheid. Met twintig leden kan de P10 zich als expert van het platteland nog steviger inzetten om de schoonheid, dynamiek en vraagstukken van het platteland onder de aandacht te brengen.

Samen sterker

De P10 is erg blij met de groei van het aantal samenwerkingspartners in het netwerk. Voorzitter is Opsterlands burgemeester Ellen van Selm. ,,Dit is heel goed nieuws voor het platteland! Met twintig leden hebben we ontzettend veel kennis in huis en vertegenwoordigen we ruim 720.000 inwoners van het platteland. We merken dat het platteland daarmee ook in Den Haag steeds beter gezien wordt.”

Ook de nieuwe leden zien veel toegevoegde waarde in de samenwerking, want daar waar de toekomstige uitdagingen voor een enkele plattelandsgemeente lastig kan zijn, is dat in netwerkverband gemakkelijker. Bijvoorbeeld door het delen van kennis en samen optrekken om gedeelde belangen onder de aandacht te brengen.

Experts van het platteland

De P10 gemeenten werken samen aan de uitdagingen en oplossingen voor het platteland. Belangrijke thema’s zijn leefbaarheid, bereikbaarheid en de energietransitie. Ook werken de gemeenten vanuit de overtuiging dat stad en platteland elkaar nodig hebben en is de P10 ontzettend trots op het grote zelf-organiserend vermogen van het platteland. Als vertegenwoordigers van de inwoners zijn de P10 gemeenten de experts van het platteland; zij kennen als geen ander de dynamiek en de uitdagingen van het platteland.

De P10 werkt samen met de VNG, overheden en verschillende andere organisaties. De twintig deelnemende gemeenten zijn Berkelland, Schouwen-Duiveland, Opsterland, Westerveld, Borger-Odoorn, Hof van Twente, Hollands-Kroon, Ooststellingwerf, Peel en Maas, Sluis, Hulst, Aa en Hunze, Bronckhorst, Medemblik, Goeree Overflakee, Midden-Drenthe, De Fryske Marren, Het Hogeland, Twenterand en Horst aan de Maas.