XPAR Vision versterkt Groningse poot van Innovatiecluster Drachten

Drachten - Met de toetreding van hightechbedrijf XPAR Vision krijgt Innovatiecluster Drachten stevige voet aan de grond in Groningen.

Met XPAR Vision heeft de Noord-Nederlandse hightech bedrijvengroep Innovatiecluster Drachten een voormalig universitair ontwikkelcentrum van de Rijksuniversiteit Groningen binnengehaald. In 2014 won het bedrijf de Groninger Ondernemingsprijs. Inmiddels is het met zijn geavanceerde sensor- en robottechnologie al twintig jaar wereldmarktleider in het optimaliseren van de kwaliteit van glazen flessen en potten in de glasindustrie.

Meerderheid

Met de toetreding van XPAR Vision telt Innovatiecluster Drachten 19 hightechbedrijven uit Groningen, Fryslân en Drenthe. De aansluiting door XPAR Vision is een bijzondere mijlpaal voor het Innovatie Cluster Drachten. Het samenwerkingsverband onstond in Drachten, maar voor het eerst komt nu de meerderheid van de deelnemende bbedrijven van buiten de plaats.

Het Groningse bedrijf sluit met haar innovaties volgens voorzitter Binne Visser goed aan bij de andere bedrijven van Innovatiecluster Drachten. ,,XPAR Vision beheerst met haar software, sensors en robots op zeer hoogstaand niveau de productie van glazen verpakkingen. Dat kan alleen als je je engineers stimuleert om buiten de gebaande paden te denken en te ontwerpen. Met die kwaliteit is XPAR Vision niet alleen een logische partner voor onze bedrijven, maar bovendien een voorbeeld voor vele bedrijven in Noord-Nederland.’’

Durf

Creativiteit en vooral ook durf zijn volgens Paul Schreuders, CEO van XPAR Vision randvoorwaarden om innovatief te zijn. ,,Daarnaast moet je praktisch zijn en, in ons geval, veel met klanten spreken. Wij geven bijvoorbeeld veel applicatieondersteuning aan klanten, want door goed gebruik van onze spullen kan de volgende verkoop gerealiseerd worden.’’ Schreuders hecht aan interacties met klanten omdat die tot nieuwe ideeën leiden. ,,Met het toetreden tot het Innovatiecluster Drachten hopen we op interacties met andere hightechbedrijven, waarbij er over en weer verrijking en uiteindelijk versnelling in ontwikkeling zal ontstaan.’’

‘Smeerrobot’

Het Groningse bedrijf ontwikkelt op dit moment een speciale robot die ervoor zorgt dat er minder glas nodig is voor het verpakken van voedsel. Nu zijn glazen verpakkingen circa 30 tot 40 procent dikker dan eigenlijk nodig is. ,,Deze zogenaamde ‘smeerrobot’ voorkomt dat glas, tijdens de productie, aan de mallen voor de verpakkingen blijft hangen. Hierdoor worden de glazen verpakkingen niet dikker dan nodig’’, legt Schreuders uit. Volgens hem bespaart de robot ook nog op productiekosten en energie. De provincie Groningen heeft een subsidie verleend van 131 duizend euro om deze robot te ontwikkelen, met het oog op banengroei in het noorden.

XPAR Vision

XPAR Vision is een niet-beursgenoteerd Nederlands bedrijf en sinds de oprichting in 1999 specialist en marktleider in geavanceerde sensor- en robottechnologieën voor de glasindustrie. Hun software en systemen voorkomen in een vroeg stadium productiefouten, waardoor een glasfabriek de uitval van producten fors weet te beperken. Bovendien brengt de methode van XPAR Vision een lager verbruik van energie en materiaal. 15 hoogopgeleide experts helpen deze industrieën actief bij het lichter en sterker maken van glas, terwijl ze hun efficiëntie en snelheid verbeteren, hun ecologische voetafdruk verkleinen en de menselijke afhankelijkheid van het productieproces verminderen. Ruim 600 systemen draaien in meer dan 35 landen op hun software.

Kijk voor meer informatie op https://www.icdrachten.nl