Dans op Recept helpt mensen beter bewegen

DRACHTEN - In de goed uitgeruste dansstudio van theater De Lawei in Drachten komen elke woensdagochtend een tiental enthousiaste mensen bijeen. Ze hebben met elkaar gemeen dat ze allemaal kampen met de ziekte van Parkinson.

De officiële naam voor dit bewegen op muziek is Dans op recept. De resulaten zijn zeer positief, omdat de patiënten zonder meer door het bewegen een duidelijke verbetering van hun lichamelijke situatie ervaren. Wetenschappelijk is bovendien bewezen dat bewegen op muziek een positief effect heeft op het verloop van de ziekte van Parkinson. Een vaak gehoorde opmerking tijdens de lessen is dan ook: “Als ik dans voel ik me even geen patiënt!”

Plezier voorop

Dans op Recept is vorig jaar geïntroduceerd in de hele provincie Friesland met als missie: laagdrempelige danslessen die erg nauw aansluiten bij de bewegingsbehoefte van mensen met de ziekte van Parkinson. Inmiddels worden er in acht plaatsen van deze bewegingslessen gegeven. Echt iedereen kan aan de lessen meedoen. Er is zeker geen danservaring voor nodig. Naast patiënten zijn ook mantelzorgers van harte welkom. ,,In alles moet het plezier in bewegen voorop staan”, zegt dansdocent Miranda van Toor.

Van Toor toont zich erg enthousiast over de lessen die zij in Drachten begeleidt. ,,Je ziet mensen echt opleven zodra de muziek begint. Daar doe je het voor. Er kunnen nog meer mensen bij. Wil iemand meedoen dan kan men zich aanmelden via www.parkinsoninbeweging.nl. Maar ze kunnen ook gewoon ene keer langskomen voor een gratis proefles.’’