Kamermuziekfestival op de Slotplaats Bakkeveen

Bakkeveen - Op de Slotplaats in Bakkeveen wordt zaterdag 6 en zondag 7 april het Kamermuziekfestival gehouden.

Live klassieke muziek in cultuurhistorische gebouwen, gecombineerd met een rondleiding door de boswachter. Dat is wat Natuurmonumenten en het Nationaal Muziekinstrumentenfonds aanbieden tijdens het NMF kamermuziekfestival bij Natuurmonumenten. De kaartverkoop voor de tweede editie van het festival gaat nu van start.

Op 23 locaties door heel Nederland vinden 5, 6 en 7 april ruim 70 concerten plaats. Zittend op een hooibaal in een schaapskooi, op een bankje in een munitiekelder of op antieke stoelen in een luxueuze kasteelzaal luisteren bezoekers naar oeroude én ultranieuwe instrumenten. Concerten worden uitgevoerd door piepjonge en zeer ervaren musici van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds en gecombineerd met een rondleiding door het gebied of het gebouw. Verwacht wordt dat de concerten snel zijn uitverkocht omdat de meeste locaties plek bieden aan slechts enkele tientallen mensen. De organisatoren raden geinteresseerden dan ook aan snel kaarten te bestellen.

Het Puellae Kwartet 6 april in de Slotplaats

Maak kennis met De Slotplaats. Wandel met de gids over het buitenplaats en luister daarna naar Het Puellae Kwartet. Zij zullen een speciaal voor de gelegenheid samengesteld programma spelen. Eén ding is zeker, Dvořák ontbreekt deze avond niet.

Vogelgeluiden

Het Puellae Kwartet speelt Het Amerikaanse strijkkwartet van Dvořák. Hij componeerde het in New York. De grote lijn stond in drie dagen op papier. Op de partituur lezen we: „God zij dank. Ik ben tevreden. Het ging snel.”

Het zou zijn populairste strijkkwartet worden. Sommigen horen duidelijk Amerikaanse invloeden: in het tweede deel Indiaanse melodische accenten en in het derde deel typisch Amerikaanse vogelgeluiden die Dvořák hoorde tijdens zijn ochtendwandelingen.

De vier puellae (meisjes) kregen al jong les van gerenommeerde pedagogen en waren concertmeesters van het Haydn Jeugd Strijkorkest en het Nederlands Jeugd Strijkorkest. Ze wonnen eerste prijzen op het Britten Vioolconcours en Prinses Christina Concours en soleerden bij verschillende orkesten.

Annefloor bespeelt een viool van de Nederlandse vioolbouwer Jaap Timmer, Julia een viool van een anonieme Italiaanse bouwer uit begin 20e eeuw, beide uit de collectie van het NMF.

Programma

18.30 - 20.00 uur: wandeling met de boswachter

20.00 - 21.00 uur: concert van Het Puellae Kwartet

Julia Doornebosch, viool

Annefloor Plantinga, viool

Nouschka van Schaik, altviool

Loïs van Malenstein, cello

Gitaar Serenade

Het Z.o.o. guitar duo (Marion Schaap en Peter Constant) staat bekend om zijn kleurrijk repertoire, naadloos ensemblespel en ontspannen podiumpresentatie. Als publiek ga je steevast naar huis met muziek in je oren en een glimlach op je gezicht.

Het duo speelt op unieke gitaren gebouwd door de Australiër Graham Caldersmith: een sopraangitaar met een heldere, resonante klank, en een contrabasgitaar waarvan er maar een handjevol bestaat. Het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds liet de gitaren speciaal voor hen maken. Schaap en Constant brengen een gitaarserenade: een programma met bekende én minder bekende muziek uit de Barok en Romantiek. Geen instrument bezingt de liefde zo overtuigend als de gitaar!

Programma

13:30 - 15:00 uur: Een wandeling met de boswachter

15:00 - 16:00 uur: Concert van net Z.o.o. guitar duo.

Gitaar Serenade: programma met bekende én minder bekende muziek uit de Barok en Romantiek.

Bijzondere muziekinstrumenten

Het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds beheert een collectie waardevolle muziekinstrumenten en geeft deze in bruikleen aan ruim 400 professionele musici en muziekstudenten. „Een instrument dat uitdaagt en inspireert is voor musici onmisbaar voor een succesvolle muziekstudie en -carrière. Daarnaast zorgt het NMF dat belangrijke instrumenten als cultureel erfgoed behouden blijven voor ons land,” zegt Manon Veenendaal, directeur van het NMF. „Ik ben er dan ook trots op dat wij samen met Natuurmonumenten zulke mooie concerten organiseren.”

Natuurmonumenten: erfgoedbeheerder pur sang

Natuurmonumenten beschermt ruim honderdduizend hectare natuur. Marc van den Tweel, directeur Natuurmonumenten: „Natuurmonumenten beschermt en onderhoudt in die natuurgebieden ook 2600 cultuurhistorische bouwwerken, die nu de omlijsting vormen van deze eenmalige concerten. De concerten vinden plaats in forten, kastelen, boerderijen, landhuizen, maar ook een voormalige kluizenaarswoning zijn dit weekend mini-concertzalen. De samenwerking met NMF is een fantastische manier om muziekliefhebbers kennis te laten maken met al die mooie plekken.”