Gemeente beloont groen straatinitiatief op Hazzeleger

Beetsterzwaag - Het initiatief van buurtbewoners van de straat Hazzeleger is door de gemeente Opsterland beloond. En de straatbewoners zijn er blij mee.

In de straat Hazzeleger is in oktober vorig jaar op initiatief van Doutzen Hoekstra een plan gemaakt om kerstbomen met verlichting te plaatsen op de grasveldjes tussen weg en voortuinen. Alle bewoners werkten mee aan dit plan in de donkere wintermaanden.

Kale straat

Daarna bleek bij de bewoners behoefte aan meer blijvend groen in de ruime, maar kale straat. Bewoner Frits Adema heeft een werkgroep gevormd om meer bomen en groen in de straat te krijgen. De laatste jaren was het een kale straat geworden, omdat de gemeente rozenperken en bomen had verwijderd zonder herplant. Ook veel particulier groen was verdwenen.

Met een inventarisatie van de wensen van de bewoners is de werkgroep naar het gemeentehuis gegaan. De gemeente Opsterland, vertegenwoordigd door de heer Bremmer, was blij met dit burgerinitiatief en heeft met de ideeën een mooi plan gemaakt. Daarin is rekening gehouden met biodiversiteit en dus zijn er planten in verwerkt die goed zijn voor bijen, vogels en mensen.

Perenbomen

Uiteindelijk kreeg de straat negen bomen, vijfenveertig struiken en meer dan 500 vaste planten in de perkjes. Daaronder zijn mooi bloeiende planten en bomen, struiken met bessen voor mensen en vogels en zelfs perenbomen. Enkele weken geleden hebben de tuinmannen van de gemeente alles geplant. Deze week make ze het karwei af. De straat is er blij mee.

Foto’s Frits Adema