Ook Dierenambulance ZOF krijgt een vers aan de muur

Drachten - Dierenambulance Zuidoost Friesland heeft sinds vanochtend een heel luxe naamkaartje aan de voorgevel van haar uitvalsbasis aan de Tijen.

Wethouder Marjan Sijperda onthulde samen met gemeentedichter Andries de Jong het gedicht dat hij speciaal voor de Dierenambulance maakte. Het vers is het gevolg van een afspraak die signpainter Teunis Spits eerder al eens met Bernardette Hendriks van de Dierenambulance maakte. ,,Ze belden me, heeft u ook zo en zo’n kat. Ja! ik schrok me dood, dacht dat ‘íe dood zou zijn. Maar ze hadden hem gevonden en kwamen hem brengen’’, vertelt Spits, die met zijn Drachtster bedrijf Future Relics ambachtelijk geschilderde reclames op maat maakt.

Gevelgedichten

Als dank voor het terugbrengen van zijn huisdier bood Spits aan om een uniek, handgeschilderd naambordje te maken voor de instelling. Toen Hendriks later las over de gevelgedichten die Andries de Jong maakte voor winkeliers, viel bij haar het kwartje al snel. Spits en De Jong werkten eerder al samen, onder andere op Simmerdeis vorig jaar en bij aan aantal winkelgevels in het Drachtster centrum. De Jong schreef het vers Dier & Nu en Spits scoorde een plaat hout De Houtboer, waarop hij de tekst samen met collega Siard Boerstra van ‘SiArt’ schilderde. Vanochtend werd het gedicht onthuld, waarna de gemeentedichter het voordroeg. Hendriks is er blij mee.

De Dierenambulance zit nu vijf jaar aan de Tijen en vierde vorig jaar haar vijfentwintigjarig bestaan. Hendriks is bijna de helft daarvan bij de organisatie betrokken. Het onderkomen van Dierenambulance aan de Tijen is een oud machinefabriekje. ,,Ik wenje hjir yn’e buert en kaam der wolris lâns. Doe’t it leech kaam te stean haw ik de eigner benadere.’’ Het gebouw is voor de Dierenambulance kantoor, kantine en uitvalsbasis. Er staan ook een paar benches, zodat dieren zonodig een tijdje in bewaring kunnen worden houden als het de eigenaar beter uitkomt. De inkomsten haalt Dierenambulance ZOF uit de taxiritten, legaten en erfenissen. ,,Hast alles wat hjir stiet ha wy erfd. Soms litte minsken dy’t wy hielendal net kenne ús jild of guod nei.’’

Hobbels

Het bestaan van Dierenambulance ZOF kende een aantal hobbels. Een paar keer stopte een groep vrijwilligers uit onvrede over de gang van zaken. ,,Dan binne se it net iens mei bygelyks it roaster en wolle se net op de tiden dat se yndield binne. En as se dan har sin net krije, wurde se lilk en begjinne se mei modder te goaien’’, legt Hendriks uit. Op die manier ontstond vijf jaar geleden via een grotere muitende groep een nieuwe organisatie, die onder de naam Dierenambulance De Wouden het onderkomen bij dierenasiel De Swingel overnam en de officiële hulpdienst van de dierenbescherming werd.

De twee Dierenambulances hebben nagenoeg het zelfde werkgebied en verrichten de zelfde taken. Zo halen de vrijwilligers doodgereden dieren op, brengen ze gewonde wilde dieren naar De Fûgelhelling en fungeren ze met hun bestelbus als taxi voor mensen die met hun dier naar bijvoorbeeld de dierenarts moeten. Hoewel beide instellingen ook in de zelfde vijver vissen waar het gaat om vrijwilligers, wil Hendriks toch niet spreken van concurrentie.

Ferwarrend

,,Mar it is fansels wol ferwarrend, twa ambulânses njonken mekoar.’’ Dat wordt nog versterkt doordat ze heel erg op elkaar lijken, want De Wouden en Zuid-Oost Friesland zijn allebei namen voor het zelfde gebied. Zelfs de beschermheer van DA ZOF, acteur Rutger Hauer uit Beetsterzwaag, raakte er van in de war. In de praktijk komen de beide diensten elkaar eigenlijk nooit tegen, zegt Hendriks. De Wouden heeft haar auto van de Dierenbescherming, ZOF heeft de hare in bruikleen van de Stichting Dierenlot.

Dierenambulance ZOF heeft op dit moment acht vrijwilligers en dat is mager, geeft Hendriks aan. De dienst werkt met een rooster om zoveel mogelijk beschikbaar te kunnen zijn. Om de schema’s goed te vullen zouden er nog wel twee vrijwilligers en een chauffeur bij kunnen.

Tekst en foto’s Fokke Wester