Activiteitenladder april 2019

Drachten - In Bibliotheek Drachten worden in april de volgende activiteiten gehouden.

dinsdag 2 april Informatieavond: Welke kinderbijbel zal ik kiezen

Je wilt je kinderen graag voorlezen uit de kinderbijbel, maar de keus aan kinderbijbels is zo immens groot dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Er zijn niet alleen kinderbijbels voor verschillende leeftijden, ook zijn er eindeloos veel verschillen in stijl, inhoud en illustraties. Welke kinderbijbel past het beste bij jouw kind en sluit aan bij jouw visie en spiritualiteit?

Deze avond gaat Peter Smilde, predikant van de Zuiderkerk in Drachten, in op deze vragen en geeft handvatten en advies. Hij is auteur van het gespreksboekje Opvoeding en Geloof. Misschien heb je zelf nog een oude kinderbijbel, neem die dan mee. De entreeprijs is inclusief koffie of thee.

19.30 – 21.30 uur / kosten: €3,50

dinsdag 2 april Workshop: Bedien de lasersnijder

Met een lasersnijder kun je papier, karton, leer, stof, hout en plexiglas haarfijn uitsnijden en graveren. Het werken met de lasersnijder vergt kennis en expertise. Tijdens deze workshop leer je hoe de machine werkt en hoe je het maximale resultaat kunt behalen. Aan het eind van de workshop ga je met een eigen product naar huis. Materiaalkosten zijn bij de prijs inbegrepen.

19.15 – 21.00 uur / leden €32,- niet-leden €35,-

woensdag 3 april Papa Mama Café

Alle (aanstaande) papa’s en mama’s met hun kind(eren) van 0-4 jaar zijn van harte welkom in het Papa Mama Café. Een ontmoetingsplek waar ouders op een ongedwongen manier ervaringen en tips kunnen delen over de opvoeding. Elke editie staat er een ander thema centraal, 3 april is dit Peuterpubertijd.

10.00 – 11.30 uur / gratis, aanmelden gewenst

woensdagen 3, 10, 17, 24 april KidsLab

Woensdagmiddag is het FabLab gesloten voor volwassenen. Kinderen leren deze middag over techniek en gaan aan de slag met het maken van robots, drones en andere toffe projecten. Ook iets maken? FabKids is elke woensdagmiddag open voor kinderen vanaf 10 jaar. Het thema van elke FabKids maken we bekend op de website.

Elke woensdag van 9 jan t/m 24 apr / 14.30 – 16.30 uur / vanaf €6,-

donderdagen 4, 11, 18, 25 apr Hulp bij belastingaangifte

Belastingaangifte doen? Veel mensen vinden het ingewikkeld. Kun je wel wat hulp gebruiken? Dan ben je op donderdagochtend in de maanden maart en april welkom in de bibliotheek. Daar helpen vrijwilligers gratis met het invullen van de aangifte inkomstenbelasting. Ook kun je bij het spreekuur terecht met vragen over toeslagen. Interesse? Maak telefonisch een afspraak via 0512 512680.

Elke donderdagochtend in maart en april / 10.00 – 13.00 uur / gratis, afspraak noodzakelijk

donderdagen 4, 11, 18, 25 apr Handwerkcafé

Nieuw in ons programma: het Handwerkcafé! Brei een knuffel, haak een poef, ga borduren of brei een mooie Fair Isle sjaal onder begeleiding van de ervaren creatieveling Petra Bandringa. Tijdens het café kun je vragen stellen en patronen en tips uitwisselen. Beginners en ervaren handwerkers, iedereen is van harte welkom. Aanmelden hoeft niet, loop gewoon eens binnen. De koffie en thee staan klaar.

Elke donderdag van 10 jan t/m 30 mei / 19.00 – 21.00 uur / gratis

donderdagen 4, 11, 18, 25 apr Demo Donderdag FabLab

Elke donderdag demonstreert het FabLab een innovatieve machine of een interessante techniek tijdens Demo Donderdag. Het FabLab-team geeft uitleg over de machines en materialen en laat zien wat je allemaal kunt maken. Elke donderdag staat er een ander thema centraal, zoals 3D-tekenen, lasersnijden en Arduino, deze thema´s maken we bekend op de website. De Demo Donderdagen zijn voor jong en oud.

Elke donderdag van 10 jan t/m 25 apr / 19.30 – 20.30 uur / gratis

donderdag 4 apr 3D Gebruikersgroep

Ben jij ook gek op 3D? Vind jij bijvoorbeeld 3D-printen, hologrammen, 3D-tekenen en animatie erg interessant? Dan is de 3D Gebruikersgroep iets voor jou. Samen met andere liefhebbers ga je op zoek naar de nieuwste snufjes en mogelijkheden, en daar waar mogelijk ga je zelf aan de slag. Elke avond heeft een ander thema. Daarnaast is er ruimte voor vragen, overleg, ontwerpen en maken.

19.00 – 21.00 uur / gratis, aanmelden gewenst

zaterdag 6 april Cursus: Schrijven over vroeger

Wil je een verhaal schrijven over je familiegeschiedenis, de historie van je dorp, je huis dat lang geleden gebouwd is of heb je een ander verhaal over vroeger dat je op papier wilt zetten? Schrijfster Janneke Donkerlo helpt je tijdens de cursus Schrijven over vroeger op weg. Aan bod komen onder andere het formuleren van een rode draad, creatief schrijven en het inweven van feiten, jaartallen en tijdgeest. De cursus bestaat uit twee cursusmiddagen, zaterdag 6 april en 20 april.

13.30 – 17.00 uur / leden €60,- niet leden €62,50

zondagen 7 en 14 april Discovery Zondag

Een FabLab, wat is dat eigenlijk? Wat voor machines staan er en wat kun je ermee maken? Welke kennis moet je hebben om ermee te kunnen werken? Deze vragen en nog veel meer kun je tijdens Discovery Zondag stellen aan het FabLab-team. Het team demonstreert technieken en je kunt ze de oren van het hoofd vragen. De middag is voor alle leeftijden, iedereen is van harte welkom. Tot discover…

Elke zondag van 13 jan t/m 14 apr / 14.00 – 16.00 uur / gratis

zondagen 7 en 14 april Voorleeshalfuurtje

Elke zondagmiddag wordt er in de bibliotheek voorgelezen uit de mooiste prentenboeken! Kinderen vanaf twee jaar kunnen genieten van spannende, grappige en ontroerende verhalen zoals Rupsje Nooitgenoeg, De kleine walvis, of de avonturen van de Kleine IJsbeer. Voorlezen is leuk én goed voor de taalontwikkeling van kinderen.

Elke zondag van 13 jan t/m 14 apr / 15.00 – 15.30 uur / gratis

zondag 7 april Leen een Fries: Tips van een schrijver

De uit Friesland afkomstige schrijfster Nowelle Barnhoorn debuteerde in 2016 met het veelgeprezen boek Schemerdieren. In 2018 kwam haar nieuwste roman De Tweelingparadox uit. Heb jij zelf ook de wens om een boek te schrijven maar weet je niet waar je moet beginnen? Hoe begin je aan een verhaal, waar haal je inspiratie vandaan en hoe krijg je een boek uiteindelijk bij een uitgever? Nowelle geeft je deze informele middag graag tips. Nowelle is ook te leen op www.leeneenfries.nl, het platform van de Friese Bibliotheken.

15.00 – 16.00 uur / gratis, aanmelden gewenst

dinsdag 9 april Lezing: Charlotte Salomon

Dr. Jan Henk Hamoen (1950), Salomon-kenner en voormalig predikant in onder andere Garijp, Oudega en Leeuwarden, geeft dinsdagavond 9 april een lezing in Bibliotheek Drachten over het bewogen leven van Charlotte Salomon. Dit doet hij aan de hand van het geschilderde levensverhaal van Salomon: Leben? oder Theater?. Charlotte Salomon groeide op in een Joodse, intellectuele familie in Berlijn, vluchtte in de oorlog naar Zuid-Frankrijk en werd in 1943 in Auschwitz vermoord. Charlotte Salomon besluit in Frankrijk om haar levensverhaal in beeld te brengen in combinatie met tekst en muziek. Dit resulteerde in: Leben? oder Theater?.

19.30 – 21.30 uur / leden €7,- niet leden €9,-

dinsdag 9 april Workshop: 3D-printen

Voor iedereen die benieuwd is naar de mogelijkheden van de 3D-printer is er de workshop 3D-printen. Met een tekenprogramma breng je een schets of foto tot leven in een 3D-ontwerp. Daarna ga je aan de slag met het printen van jouw idee. Uiteindelijk leer je hoe je zelfstandig de 3D-printer kunt bedienen en mag je tijdens openingstijden van het FabLab gebruik maken van de 3D-printer.

19.15 – 21.00 uur / leden €12,50 niet-leden €15,-

woensdag 10 april Walk&Talk – Koffiepauze voor werkzoekenden

Bij de maandelijkse koffiepauze Walk&Talk is iedereen die op zoek is naar (ander) werk van harte welkom. Ontmoet andere werkzoekenden en ontvang van elkaar praktische tips en enthousiaste aanmoedigingen om nieuwe dingen te proberen. Ook is er elke maand een gastspreker die je tips geeft over onderwerpen als LinkedIn, het belang van netwerken, een goed CV en meer.

10.30 – 12.00 uur / gratis, aanmelden gewenst

donderdag 11 april The Awesome Book Club

Gek op Young Adult boeken? Dan is deze leesclub wat voor jou!

Eén keer in twee maanden komt The Awesome Book Club in de bibliotheek bij elkaar en het is er altijd heel gezellig. Ze hebben geen leden en iedereen mag vrij binnenlopen vanaf 19:00 uur.

19.30 – 21.00 uur / gratis

zaterdag 13 april Repair Café

Kapotte spullen weggooien? Mooi niet! Voortaan kom je met een defecte stofzuiger, een pop met maar één been of een oude radio naar het Repair Café. Elke tweede zaterdag van de maand staan deskundige vrijwilligers, zoals elektriciens, ICT-ers, een naaister en een poppendokter, voor je klaar om je te helpen met repareren. Het Repair Café is gratis, je betaalt alleen de kosten van het gebruikte materiaal.

13.00 – 16.00 uur / gratis

zondag 14 april Workshop: Mediteren

Regelmatig mediteren helpt bij het verminderen van stress, het loslaten van piekergedachten, het ontspannen van je lichaam en het vergroten van je concentratie. In het begin is het best moeilijk, je gedachten gaan alle kanten op, maar bedenk dan: oefening baart kunst! Tijdens deze workshop, gegeven door Aline van Cristaly yoga, ontdek je of mediteren iets voor je is. We sluiten de workshop af met een heerlijk kopje kruidenthee.

14.30 – 16.00 uur / leden €5,- niet leden €6,50

dinsdag 16 april Lezing: Stine Jensen – Ik stuntel dus ik ben

April is de maand van de filosofie, met elk jaar een nieuw thema. Deze keer luidt het thema: Ik stuntel, dus ik ben. Dinsdag 16 april om 19.30 uur geeft Stine Jensen, schrijver en filosoof, een lezing over dit thema in Bibliotheek Drachten. Stine Jensen maakte een serie tv-uitzendingen met de titel Dus ik ben, en publiceerde hierover een aantal boeken.

Deze avond wordt georganiseerd i.s.m. Het Filosofisch Café Drachten

19.30 – 21.30 uur / leden €10,- niet leden €12,-

donderdag 18 april Arduino Gebruikersgroep

Speciaal voor mensen die al eens met elektronicaplatform Arduino hebben gewerkt (bijvoorbeeld tijdens de workshop Maak kennis met Arduino) hebben we de Arduino Gebruikersgroep opgericht. In het FabLab kun je onder leiding van Arduinodeskundigen Sieberen Idzenga en Hilbrand Klaver werken aan je eigen Arduinoproject.

19.30 – 21.30 uur / gratis, aanmelden gewenst

dinsdag 23 april Spreekuur: Leen een Fries

De bibliotheek leent niet alleen boeken uit, maar ook Friezen. Wil jij op nachtvlindersafari met leen-Fries Hans of de Papegaaienbuurt bezoeken met Tjeerd van Bekkum? Leen hen kosteloos via www.leeneenfries.nl, het platform van de Friese Bibliotheken. Als je zelf een interessante hobby hebt kun je ook jezelf te leen aanbieden. Tijdens het spreekuur vertellen we je graag meer en helpen we je met het aanmaken van een profiel.

15.00 – 16.00 uur / gratis, aanmelden gewenst

dinsdag 23 april Workshop: Bedrukken

Heb jij een mooie foto of ontwerp en lijkt het je leuk om dit op een mok, T-shirt of sleutelhanger te drukken? Dan is de workshop bedrukken iets voor jou. In deze workshop ga je aan de slag met de sublimatieprinter en de hittepers. Kom je allereerste creatie maken of bedenk een leuk cadeau voor iemand. De workshop is geschikt voor iedereen vanaf 12 jaar. De toegangsprijs is inclusief materiaalkosten. 19.15 – 21.00 uur / leden €10,- niet-leden €12,50

dinsdag 23 april Gadget avond

Heb jij de nieuwste gadgets al? Vrij vertaald betekent gadget: een vernieuwend hebbeding. Denk bijvoorbeeld aan: drones, de Google Home en Alexa, de slimme thermostaten en een deurbel met camera. Deze avond laten we een aantal van de nieuwste gadget zien en bespreken we met elkaar welke gadgets echt iets toevoegen aan ons leven. Luister, kijk en denk mee. De Gadget evening is onderdeel van de serie Er gaat een wereld voor je open, waarin we innovatieve ideeën en producten onder de loep nemen.

19.30 – 21.30 uur / gratis, aanmelden gewenst

27 apr t/m 5 mei Boekverkoop afgeschreven boeken

Tweedehands boeken voor een habbekrats! Tijdens de voorjaarsvakantie verkopen we onze afgeschreven boeken.. Van romans tot informatieve boeken en de allerleukste prentenboeken.

Tijdens openingstijden