Leerlingen BHS showen kringloopkleren op modeshow Rinsma

Gorredijk - Leerlingen van de Burgemeester Harmsma School in gorredijk mochten vrijdagavond hun zelfgemaakte, gerecyclede jassen laten zien tijdens de modeshow van Rinsma Modeplein.

Rinsma Modeplein en de Burgemeester Harmsma School presenteerden zelfgemaakte regenjassen tijdens de grote uitverkochte modeshow in de winkel. Deze regenjassen zijn gemaakt gerecyclede materialen zoals oude tenten en douchegordijnen.

Duurzaam

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen is voor Rinsma Modeplein belangrijk. Zo zijn de draagtassen niet meer van plastic maar van papier. De ontwikkelingen rondom duurzaam geproduceerde kleding volgen elkaar in rap tempo op. Rinsma Modeplein volgt deze ontwikkelingen op de voet. Sinds een aantal jaar werken ze met diverse duurzame modemerken. ,,Dat leerlingen op de BHS zich ook met deze trend rond duurzaam geproduceerde kleding bezighouden, is misschien niet verwonderlijk. Maar dat wij met deze jonge talenten samenwerken in onze modeshow is uniek”, aldus Gerk jan Rinsma, directeur Rinsma Modeplein.

De Burgemeester Harmsma School in Gorredijk, een moderne VMBO-school die brede vorming van ieder kind als uitgangspunt heeft, kiest ervoor om veel aandacht aan kunstzinnige en culturele vorming van leerlingen te schenken. Voor dit schooljaar is een aantal leerlingen binnen het schooleigen kunstvak ‘Vak-C’ begonnen met het ontwerpen en vervaardigen van bijzondere regenjassen.

Iedere jas uniek

Vanuit deze vormgeving zal verder gewerkt worden binnen een mode-idioom, waarin onder andere thema’s als klimaatverandering, verspilling en hergebruik en sociale posities van individuen binnen de samenleving leidend zijn binnen de styling. Iedere jas wordt uniek. Deze verscheidenheid blijkt onder andere uit de materialenkeuze: alle jassen worden samengesteld uit gerecyclede materialen.

Vak C is een extra, buiten het lesrooster om, vrij te kiezen vak waarin derde jaarsleerlingen kennismaken en aan de slag gaan met kunstzinnige en culturele uitingen in de breedste zin van het woord. Leerlingen voeren in Vak C niet de taken uit die hen opgedragen worden door hun docent, maar gaan zelf actief op zoek naar hun leerdoelen. Gemiddeld melden zich per jaar zo’n dertig leerlingen aan voor Vak-C, waarbij ze in hun vrije tijd verschillende spraakmakende projecten tot stand brengen. Zo heeft Vak-C inmiddels een flinke staat van dienst: een modeshow in de winkelstraat van Gorredijk, exposities in winkeletalages, flashmobs, lipdubs, living statues, nightwalks, meedoen met Kunstbende en zelfs een theaterproject op Oerol.

Rinsma Modeplein

Zij Van Rinsma is samen met de herenzaak De Heeren Van Rinsma gevestigd aan het Rinsma Modeplein in Gorredijk. Met 350 modemerken voor dames en heren is Rinsma Modeplein één van de grootste modewinkels van Nederland. De Friese modezaak bestaat inmiddels al 130 jaar en is door .Koning Willem-Alexander beloond met het recht tot het voeren van het Koninklijk Wapen met de toevoeging ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’. Sinds begin maart 2019 is Zij Van Rinsma verbouwd met een vernieuwde #OnTrend afdeling, een nieuw café en uitgebreid met meer modemerken.

www.rinsmamodeplein.nl