Verrassende winst ONT op Veenhuizen

VEENHUIZEN - - ONT heeft met 1-2 gewonnen van en in Veenhuizen.

Als ONT, de nummer twaalf van de competitie, uit met 1-2 wint van de nummer 2 Veenhuizen, mag dat als een verrassing worden beschouwd. Als je er even anders tegenaan kijkt dan wint ONT, vier punten uit de laatste twee duels, van Veenhuizen dat twee keer op rij verloor. Het zelfvertrouwen zat dus bij ONT met een verdiende overwinning als resultaat.

ONT boert aardig na de winterstop. Uit vijf duels werden zeven punten behaald tegenover tien punten uit de twaalf duels in de eerste helft van het seizoen. Veenhuizen deed het met vóór de winterstop 25 punten een stuk beter, maar na de winterstop werden maar twee puntjes meer behaald dan ONT. De laatste twee wedstrijden gingen dus verloren, Niekerk en Grijpskerk waren te sterk. Veenhuizen is trouwens een verenging met een wat zorgelijke toekomst. De vereniging telt drie seniorenteams, een JO12 team en een JO8 team. In de nabije toekomst is aanvulling vanuit de jeugd naar de senioren dus ver weg.

Die toekomst beklemde Veenhuizen in het begin van de wedstrijd niet. De thuisclub zette druk en voetbalde prima op de, ondanks de vele neerslag, goed bespeelbare grasmat. En toch was de eerste echte kans voor ONT. Egbert Hulzinga legde de bal terug op Dennis Bakker en die noopte Veenhuizen doelman Jonathan Auwen tot een ultieme redding in de verre hoek. Het overwicht van Veenhuizen leidde toch tot een vroeg doelpunt. In minuut negen profiteerde Sjoert Giezen van wanorde in de ONT-verdediging na een corner.

Een vroeg doelpunt hoeft niet tot paniek te leiden en dat gebeurde bij ONT dus ook niet. Er werd geprobeerd te voetballen en er kwamen kansjes. Michel Weisser stuitte op Auwen en uit de rebound schoot Hielke Knippels naast. Knippels zette daarna Weisser vrij voor de Veenhuizen doelman, maar de ONT’er schoot te gehaast over. Het goede spel van ONT was de opmaat naar de gelijkmaker. ONT profiteerde van een situatie ‘buitenspel maar de volgende situatie heft dat op’. Weisser mocht door waarna Dennis Bakker de gelijkmaker aantekende met een schot in de verre hoek. De snelle Coen Schmidt, ONT-verdediger Freerk Veenstra had aardig vat op de nummer elf, zag daarna een voorzet voorlangs het ONT doel suizen en Brian Giezen kwam niet verder dan een schotje dat in de handen van ONT doelman Hidde Ament landde.

De tweede helft was wel onderhoudend maar veel kansen voor beide doelen leverde de wedstrijd niet op. Net geen goede pass of goed verdedigend ingrijpen zaten de aanvallers dwars. Zo onderschepte Reinier van der Steege een pass die een vrije doortocht voor Albert-Jan Moes had betekend en leverde een kans van Weisser, na een vrije trap van Hulzinga, niets op na ingrijpen van Auwer. ONT had ook goed greep op de Veenhuizen topscoorders Bram (elf treffers) en Coen Schmidt (zeven treffers). Beide Schmidts kwamen niet tot een kans.

De 1-2 voorsprong voor ONT in de 65e minuut kwam fraai tot stand. Centrale verdediger Albert Wijma beloonde de mooie loopactie van Jurjen Veenstra met een pass op maat waarna Veenstra bekwaam afrondde. En eigenlijk kwam ONT na die treffer niet meer in de problemen. Het middenveld was in handen van ONT met stoorzender Sjoerd Venema en kilometervreter Jesper Landman en verdedigend stond het ook goed. ONT had naar een grotere voorsprong kunnen uitlopen. Uit een uitval via Hulzinga kwam de bal net niet bij Noël Mulder en Landman kwam in een situatie die snel handelen vereiste. Auwen raakte de bal verkeerd waarna Landman met een volley wilde scoren. Het effect in de bal zat de ONT’er dwars, Auwen kon redden.

Veenhuizen bleef voetballen waar opportunisme vereist was en werd verwacht. Het spel van de thuisclub was een kolfje naar de hand van ONT. Dat speelde de wedstrijd moeiteloos uit naar een fijne overwinning.

Na de winterstop lijken de puzzelstukjes die ONT trainer Jan Hulzinga heeft bedacht op zijn plaats te vallen. Een nieuwe manier van spelen met een nieuwe ploeg heeft tijd nodig. Krijg je die tijd is dan de vraag. Voor de winterstop dreigden er donkere wolken maar met de lente in aantocht lijken de donkere wolken ook wat te verdwijnen. Hoewel, de resultaten van de laatste weken zijn bemoedigend, maar nog geen garantie voor directe handhaving. Dan moeten er nog flink wat punten bij.

ONT trainer Jan Hulzinga sprak ook van een verdiende overwinning: „Ik ben ontzettend trots op de jongens voor de manier waarop ze vandaag gespeeld hebben. Zowel qua intentie als intensiteit. In Veenhuizen hadden we een meer dan prima tegenstander en ik denk dat we als verdiende winnaar van het veld zijn gestapt, en dat voelt goed. Beloond worden voor een positieve spelopvatting geeft vertrouwen voor de aankomende wedstrijden.”

Aanstaande zaterdag speelt ONT thuis tegen Dokkum. Aanvang 15. 00 uur.