De Klok verbindt het verleden met het heden

Kortezwaag

Vanaf nu moet het in Opsterland op rolletjes lopen. Want de klok is terug en dus kan de dolende geest van Tjalle Tammes eindelijk rust vinden. En dat die klok terug is heeft Opsterland te danken aan het tweetalige iepenloftspul De Klok Moat Werom, dat vorige week vijf uitverkochte voorstellingen beleefde. De Klok maakte onderdeel uit van het LF2018-project Under de Toer. Het verhaal is gebaseerd op een waargebeurde geschiedenis. De Mariakerk van Kortezwaag werd gebouwd in 1797. Bijna een eeuw later besloot het kerkbestuur om er een toren op te bouwen, maar daarvoor was niet genoeg geld. De kerkvoogden besloten daarom een van de twee klokken in de klokkenstoel op te offeren, tot woede van kerkvoogd Tjalle Tammes. ‘As ik dea gean, wol ik troch twá klokken bebongele wurde!’Die vloek werkt nog altijd door in het Opsterlandse, aldus het theaterstuk. Meer op onze site en op pagina 9.