Lezing over De geboorte van Culturele Raad Opsterland

BAKKEVEEN

 De gemeente Opsterland houdt in het kader van de Maand van de Geschiedenis een lezing over het ontstaan van de Culturele Raad Opsterland in het naoorlogse Opsterland.

De lezing wordt georganiseerd in samenwerking met de Historische Vereniging Bakkeveen en wordt gehouden woensdagavond 8 november vanaf 19.30 uur in Partycentrum Dúndelle in Bakkeveen. Na een welkomstwoord door wethouder Anko Postma zal Fred Hoogenboom van de Historische Vereniging Bakkeveen de lezing verzorgen. Invloed In ‘De geboorte van Culturele Raad Opsterland’ schetst Hoogenboom hoe dat proces is verlopen en welke personen en groeperingen daarop veel invloed hebben gehad. Ook vertelt hij over hoe de Culturele Raad zich heeft ontwikkeld en welke invloed het op de omgeving heeft gehad. In 1950 kreeg de gemeente Opsterland een Culturele Raad (soort voorloper van de Mienskip zoals dat nu als kern voor Leeuwarden – Fryslân 2018 gebruikt wordt). De Culturele Raad werd ingesteld door de gemeenteraad op voorstel van burgemeester W. Harmsma. Het op gang brengen van activiteiten, zodat de mensen met elkaar gingen samenwerken en actief gingen deelnemen in de samenleving, was in een gemeente als Opsterland na de oorlog heel belangrijk en geen eenvoudige zaak. Openluchttheater De Culturele Raad heeft de bloei van het culturele leven in Opsterland bevorderd. Zo werden er nieuwe organisaties en structuren opgericht ten behoeve van het culturele werk. Het was de eerste gemeentelijke Culturele Raad in Fryslân. De burgemeester zelf trad op als voorzitter. Eén van de mooie initiatieven van de Culturele Raad was de totstandkoming van het openluchttheater in Beetsterzwaag. Om een beeld te krijgen over het aantal gasten vraagt de gemeente belangstellenden om zich aan te melden door een e-mail te sturen naar gemeente@opsterland.nl, ter attentie van Johannes Houtsma.

Auteur

Fokke Wester