Tevreden kuieraars tijdens de 47-ste kerstkuier in Elsloo

ELSLOO

De organisatie van de traditionele Kerstkuier in Elsloo had op Eerste Kerstdag beslist niet te klagen over het weer en het aantal wandelaars dat die dag naar het dorp kwam.

De teller bleef dit jaar tijdens de 47ste achtereenvolgende kuier door Elsloo’s dreven op 284 kuieraars steken. En daar was de organisatie, gezien de weersverwachtingen en het druilige weertype best tevreden mee. Er was geen spoortje van de winter te bekennen. Met twaalf graden was het overigens mooi wandelweer. Volgens een vast concept werd de jaarlijkse kuier georganiseerd. 'Het met elkaar in groepen lopen met gidsen om zo door de directe natuur van Elsloo te trekken' sprak ook nu weer aan volgens de organisatie. ,,Juist dat aspect geeft een speciaal charme aan de kuier. Een ander aspect is dat men onderweg en na afloop door de organisatie wordt getrakteerd op glühwein en chocolademelk en na afloop op een bord snert met roggebrood.'' Ochtenduren Het is gebleken dat in Elsloo de oudste kerstkuier in hartje midwinter qua belangstelling in de ochtenduren het meeste aanspreekt. Daarom had men er dit jaar voor gekozen om geen groep na de middag te laten starten. Nu konden de deelnemers ’s morgens naar eigen voorkeur in zeven groepen starten. Dat had tot gevolg dat er op bepaalde tijden van vertrek een grote toeloop ontstond. Het gevolg was grote groepen die met de gidsen de natuurterreinen bezochten. Hoewel men de toeloop niet zelf kan plannen en daardoor ook niet in de hand heeft zal de organisatie bij de evaluatie het tijdenrooster nog eens onder de loupe nemen. Vanaf ’s morgens vroeg, toen de eerste vaste deelnemersgroepen zich al meldden, was het weer druk en gezellig in eetcafé ’t Anker in het centrum van het dorp. En dat bleef zo.De eerste groepen waren al terug en wachtten op het traditionele bord snert, toen voor anderen de kuier nog moest beginnen. Het wisselt elkaar af die eerste Kerstdag. Elke keer is de route toch weer anders. Ruim van te voren wordt de toch al door de organisatie gelopen om ter voorbereiding twee weken voor de Kerst de tocht nog een keer met de dienstdoende gidsen te lopen. Route De stevige kuiertocht van een kleine tien kilometer ging dit keer via het plantsoen in het centrum van Elsloo richting Tronde om in het natuurgebied De Stobbepoel en rondje langs de 'Poele' te maken, alvorens richting de Peperstraat en het prachtig gelegen 'Puntersbosje' te gaan. Bij de ruim over de helft van de tocht onderweg opgestelde berghut konden de wandelaars bij de vuurkorf op de pakken stro even op adem komen en genieten van de aangeboden glühwein of chocolademelk. Bovendien werden daar de klanken van de midwinterhoornblazers uit Zorgvlied en Elsloo weer bijzonder op prijs gesteld. Vervolgens ging het door het natuurgebied 'De Schaopedobbe' naar het Staatsbos om via het nieuwe fietspad langs de Kloosterweg weer terug naar het vaste eindpunt te gaan. De kerstman ontving de wandelaars na afloop van de tocht in de sfeervolle zaal van ’t Anker. Daar schoven ze zwijgzaam aan tafel om het beloofde bord snert met eventueel roggebrood tot zich te nemen. Onderwijl vertelde de kerstman op zijn geheel eigen wijze tal van anekdotes over de gebeurtenissen in het dorp en droeg hij een toepasselijk gedicht 'De tied' voor. Gastenboek “Het was dit jaar weer een mooie route. Gidsen bedankt” liet een aantal deelnemers na afloop in het gastenboek achter. Daarin waren weer een paar bladzijden aan reacties van de deelnemers gewijd. 'Het was dit keer weer erg gezellig op de leuke tocht, met goede informatie van de gidsen en na afloop heerlijke snert', schreven meerdere wandelaars. Weer anderen waren gelukkig. “Fijn dat 'onze eigen' kerstman weer terug is, we hebben niet alleen van hem maar ook van de kuier in al haar aspecten genoten” , vonden zij. 'Een mooie tocht en goede gidsen die van alles vertelden. Gelukkig was de leuke en bekende kerstman weer terug. We komen volgend jaar zo-wie- zo terug”, schreven een paar oud-gedienden die de kuier al meerdere keren met familie had gelopen. Voor hen betekende de kerstkuier een mooie opstap naar het verdere kerstprogramma dat nog gezamenlijk afgewerkt moest worden.

Auteur

Fokke Wester