FILMPJE | Monique Smit bezorgt superfan Jeroen bij Brownies en Downies 'personeelsfeestje'

DRACHTEN

Een uitnodiging op Facebook door Jeroen Meijer, medewerker van Brownies & Downies in de Zuiderbuurt, leverde het lunchcafé vanmiddag een optreden door Monique Smit op. De Volendamse zangeres kwam met man en zoontje langs om met Jeroen te zingen.

Tekst en foto's Fokke Wester Jeroen Meijer had het vanmiddag een paar keer te kwaad. Gelukkig was er eerst Monique Smit om even te knuffelen en daarna zijn moeder, Jellie Veenhuizen. Jeroen is 26 jaar en woont begeleid in Marum. Hij is geboren met het syndroom van Down. Elke dinsdag, woensdag en vrijdagochtend werkt hij bij Brownies & Downies, het lunchcafé van chef-kok Fokko van der Heide en Annemiek van Veelen, die in de bediening worden bijgestaan door jongens en meisjes die een verstandelijke beperking hebben. Op de Facebooksite van B&D plaatste Jeroen bijna drie weken geleden een oproep aan Monique Smit, waarin hij vroeg of hij een keer met haar mocht zingen. ,,Jeroen is al hiel lang gek op har'', vertelt moeder Jellie. ,,Earst wie hy grut fan fan Jan Smit, mar doe't Monique letter ek begûn te sjongen wie er yn ien kear superferlyfd.'' Volendam bereikt De oproep van Jeroen, die een liedje van Monique zong met als microfoon een flesje cola, werd maar liefst 222.000 keer bekeken en 5600 keer gedeeld. Uiteindelijk kwam het filmpje ook Monique Smit onder ogen. ,,We konden zien waar de likes vandaan kwamen en op een bepaald moment zagen we dat hij Volendam had bereikt. Toen werd Monique ook getagd'', zegt Annemiek van Veelen. Monique Smit kon het filmpje niet meer missen, vertelde ze vanmiddag  lachend. ,,Ik kreeg zelfs berichtjes van andere artiesten dat ik er even naar moest kijken. Ik vond het zo leuk, ik heb meteen in mijn agenda gekeken wanneer ik tijd had om bij Jeroen langs te komen. Ik doe dit wel eens vaker, maar niet zo heel veel, want ik heb het natuurlijk heel erg druk.'' De komst van de Volendamse zangeres en presentatrice moest natuurlijk een verrassing blijven voor Jeroen. Normaal werkt hij elke donderdag bij de supermarkt van Poiesz in Groninger Opende, daarom werd hij vandaag met een smoesje naar Drachten gelokt. Bij B&D zou een personeelsfeestje zijn, werd hem wijsgemaakt. ,,Hij vermoedde wel iets, maar we hebben het tot het laatst toe geheim kunnen houden'', zegt Van Veelen lachend. Toen Monique Smit met man Martijn en elf maanden oude zoontje Noah de zaak binnenkwam, was Jeroen overdonderd. Al snel werden er foto's gemaakt en daarna gaven Jeroen en Monique een kort optreden. Gekkenhuis Een optreden van Monique levert altijd wel een gekkenhuis op, zegt haar vriend Martijn Mollema. De drukte bij B&D verbaast hem dan ook niet. ,,Ik merk vaker dat Monique heel populair is bij mensen met een beperking. Ik denk dat het te maken heeft met haar vrolijke uitstraling en haar liedjes, die zijn heel laagdrempelig, niet te moeilijk. Daar worden mensen heel blij van.'' Ook de andere medewerkers van Brownies & Downies bleken grote fans van Monique te zijn, al lieten sommigen weten dat ze ook haar broer Jan kunnen waarderen. Monique ging geduldig met iedereen die dat wilde op de foto en had voor alle fans een foto met handtekening. Ze vertrok na een uurtje met een pakket Friese producten. En Jeroen? Die mag binnenkort bij haar langskomen als ze in de buurt optreedt. Kijk hier voor Brownies en Downies Drachten op Facebook Kijk hier voor een filmpje van het bezoek  

Auteur

Fokke Wester