Telefooncel terug in straatbeeld van Tijnje dankzij Iepenloftspul

TIJNJE

Het straatbeeld in Tijnje is weer verrijkt met een telefooncel. Jaren geleden stonden ze op bijna elke straathoek, maar de cel werd verdreven door de huistelefoon en het mobieltje. Dankzij het iepenloftspul gaat het dorp terug in de tijd.

De herintrede van de telefooncel is niet alleen bedoeld voor de mooie plaatjes, de initiatiefnemers spelen hiermee ook in op een groeiende behoefte binnen het dorp. Het gaat om een telefooncel uit de jaren ’80 en die is in eerste instantie naar Friesland gehaald voor het iepenloftspul Spetters, dat vanaf 25 mei haar voorstellingen speelt. Spetters ,,Ons iepenloftspul is een toneelversie van de speelfilm Spetters en speelt zich net als de film af in de jaren ’80. Om het beeld kloppend te maken moesten we daarom op zoek naar een telefooncel uit die tijd en dat is ons uiteindelijk gelukt”, zegt Hans van der Linden, bestuurslid van Stifting Iepenloft De Tynje. Wel moest de 650 kilo zware telefooncel daarvoor helemaal uit het verre Zeeland worden gehaald. ,,Het was even een tripje, maar met de hulp van een paar enthousiaste en behulpzame Tynsters hebben we hem op zijn nieuwe bestemming weten te krijgen”, aldus Van der Linden. In samenspraak met Plaatselijk Belang De Tynje is er nu besloten de telefooncel een permanente plek te geven op een centraal punt in het dorp. ,,Wanneer er weer een iepenloft op stapel staat gaan we altijd met de stichting om de tafel om een aantal zaken door te spreken en mogelijke plooien glad te strijken. In dat gesprek kwam ook de telefooncel naar voren en dat trok onze interesse'', zegt Marc Mulder, voorzitter Plaatselijk Belang De Tynje. ,,Met de intrede van alle technologische snufjes lijkt een telefooncel wellicht overbodig, maar voor het dorp is het een mooie karakteristieke toevoeging aan het huidige straatbeeld.'' Met de toekomstige aansluiting op het lokale telefoonnetwerk en het installeren van de laatste technische snufjes als bijvoorbeeld beeldbellen denkt De Tynje ook te voorzien in een groeiende behoefte in het dorp. ,,Ons dorp wordt nogal eens doorkruist door (tour-)fietsers. Bij een ongelukje of pech kunnen deze fietsers dan terecht bij deze telefooncel. Vooral wanneer bijvoorbeeld de batterij van hun eigen mobiele telefoon het heeft begeven is dit een prachtige extra service die je als dorp kunt bieden.''

Auteur

Fokke Wester