Primeur in kerk Langezwaag: paasnachtviering

LANGEZWAAG

De protestantse gemeente Langezwaag en Lippenhuizen houdt dit jaar ook een paasnachtviering. Het is een onderdeel van een vijfdelige cyclus rond Pasen.

Donderdagavond vanaf half acht is er in de kerk van Langezwaag een viering van Woord en Tafel, waarin de laatste maaltijd van Jezus en zijn leerlingen wordt herdacht. Vrijdagavond vanaf half acht wordt in de kerk van Lippenhuizen gelezen over de veroordeling en kruisiging van Jezus. Zaterdagavond vanaf tien uur is in de kerk van Langezwaag de stilte van de dood en de verwachte doorbraak van het leven het centrale thema vanuit diverse bijbel verhalen. Diezelfde avond wordt er van kwart over elf tot een uur 's nachts een paasnachtviering gehouden. Daarin zullen kernverhalen uit oude en nieuwe testament klinken. Er wordt aandacht besteed aan de dooptraditie en doopherdenking. Het uitzien naar het licht in het schemer van het ochtendgloren wordt beleefd aan de hand van een lichtceremonie. Zondagmorgen is er in de kerk van Lippenhuizen een feestelijke paasviering met een paasontbijt. ,,Het levenslicht van Jezus wordt ons aangereikt. Een intense manier om leven, sterven en opstanding van Jezus en daarin van de mensheid met elkaar te delen en te vieren'', zegt dominee Hans Jonker. De muzikale begeleiding bij alle vieringen wordt verzorgd door de cantorij onder leiding van Jan Andries Dijkstra.

Auteur

Fokke Wester