Winterconcerten van vocaal ensemble Het Cantoor

Beetsterzwaag

Weet u wat de overeenkomst tussen een zingende zaag en een cello is? Welnu: deze instrumenten worden, tijdens de twee winterconcerten van vocaal ensemble Het Cantoor, beide bespeeld door onze speciale gast Annette Scholten. Het tweede winterconcert vindt plaats op zondag 31 januari in de Dorpskerk. Het concert start om 15.00 uur. 

Celliste en lame sonore-speelster Annette Scholten heeft al behoorlijk veel ervaring, niet alleen met het instrument waarop zij afgestudeerd is, de cello, maar ook met het bespelen van de lame sonore. Op haar c.v. prijken al optredens in het Concertgebouw en Carnegie Hall in New York. Wij zijn dan ook heel blij met haar medewerking aan onze concerten.

Annette is als celliste te horen bij de wereldpremière van 2 prachtige koorwerken, allebei van de hand van componist Bernard van Beurden: het monumentale Je vous le donne, op een tekst van de dichter Paul Verlaine en het lichtvoetige, hier en daar misschien zelfs frivole Six medieval songs. Deze beide koorwerken worden naadloos aan elkaar gevoegd door een derde nieuw stuk van de hand van de componist: de cello speelt tussen de beide werken een ‘Trait d’union’. Echt een schitterend geheel dat u beslist niet wilt missen. 

De samenwerking met Het Cantoor is voor componist Bernard van Beurden niet toevallig: ,,Iemand in mijn omgeving wees mij op de bijzondere kwaliteiten van Tjalling Wijnstra en zijn kamerkoor. Daarom heb ik contact gezocht. Ik heb mij voor deze werken laten inspireren door de vocale muziek uit de Middeleeuwen en door de poëzie van Verlaine. Beide boeien mij al zolang ik componeer.” Het Cantoor gaat deze samenwerking heel graag aan.

Het Cantoor brengt tijdens deze concerten nóg een première: onze dirigent schreef speciaal voor Annette een bijzonder werk voor  lame sonore en piano. Bij het schrijven van dit werk werd Tjalling sterk geïnspireerd door het gedicht ‘Angelo’ van de Italiaanse dichter Renzo Pezzani. Met deze compositie voegt Tjalling Wijnstra een kwalitatief hoogstaand muziekstuk toe aan de werken speciaal gecomponeerd voor lame sonore, ook wel zingende zaag genoemd.

Het concert start zondag 31 januari om 15.00 uur in de Dorpskerk in Beeststerzwaag. Entree: 10 euro. Kaarten aan de zaal of in de voorverkoop: r.veldhuizen11@chello.nl


Auteur

Carlien Bootsma