Mysterieuze belevingstocht door de natuur

Appelscha

Op zaterdag 23 januari a.s. is het volle maan. Volle maan blijft een bijzonder natuurverschijnsel. Tijdens deze mystieke avond kun je bij Buitencentrum Drents-Friese Wold een bijzondere wandeling maken. Samen met een gids dwaal je door de in stilte gehulde bossen en over door de maan verlichte velden. Al je zintuigen staan op scherp. Een onvergetelijke ervaring voor het hele gezin.

Onder begeleiding van een gids van Staatsbosbeheer maak je een spannende tocht door de bossen en over het stil en verlaten duinlandschap het Aekingerzand. Eerst nog in de schemer, maar langzaam wordt het steeds donkerder in het bos, nog iets verlicht door de volle maneschijn. Wellicht hoor en zie je uilen, reeën of andere nachtdieren, die na het ondergaan van de zon actief worden en hun voedsel zoeken. Tijdens de tocht zetten we onze zintuigen op scherp, in de nacht hebben we immers al onze zintuigen nodig.

De invloed van de maan

Eén nacht per maand staat de aarde precies tussen de zon en de maan in. Vanaf de aarde is nu de door zonlicht weerkaatste zijde van de maan helemaal te zien: het is volle maan. Volle maan heeft invloed op de natuur. Zo zijn de getijden van zee op dat moment het sterkst. Maar dit maandelijkse natuurverschijnsel spreekt ook tot de verbeelding. Al eeuwenlang doen volksverhalen de ronde, over weerwolven, bij maanlicht huilende wolven en ronddolende witte wieven... Informatie De volle maanwandeling vindt plaats op zaterdag 23 januari a.s., start om 19.30 uur en duurt ongeveer twee uur. Het is handig om stevige wandelschoenen aan te trekken. De kosten zijn € 7,50 voor volwassenen en € 5,00 voor kinderen t/m 12 jaar. Vooraf aanmelden: telefoon 0516-464020 of Drentsfriesewold@staatsbosbeheer.nl. Plaats: Buitencentrum Drents-Friese Wold, Terwisscha 6a, 8426 SJ in Appelscha. Voor meer informatie en overige activiteiten kun je kijken op www.staatsbosbeheer.nl/DrentsFrieseWold

Auteur

Carlien Bootsma