Aan tafel! Vijf eeuwen tafelmanieren

Oosterwolde

Op dinsdagavond 19 januari is er een unieke lezing over vijf eeuwen eten en drinken. Een avond in samenwerking met de Werkgroep Activiteiten Dorpskerk en Stichting Kunstwerf. 

Onder leiding van Margaret Breukink gaat het deze dinsdagavond 19 januari over tafelmanieren.  Het jaar 2016 is een jubileumjaar voor de werkgroep Vorming en Toerusting én het jaar dat het Noormanorgel 150 jaar bestaat. Dus alle reden voor een feestje.Daarom deze lezing over vijf eeuwen eten en drinken. Maar, hoe heurt het eigenlijk? Op een dinertafel ligt vaak een wit tafellaken met bijpassende witte servetten. Sinds wanneer dekken wij zo: met daarbij glas en mes aan de rechterkant en het brood altijd links van het bord? Mag je met je handen eten of je bord schoonvegen met een stuk brood? En waar dient dat kommetje water voor? Gedragsregels rond eten en drinken zijn er al zolang mensen samen de maaltijd gebruiken. Tafelgewoonten door de eeuwen heen, van de middeleeuwen (denk aan scènes uit de schilderijen van Pieter Breughel: dronken lieden die zich al schreeuwend en lallend te goed doen aan gebraden speenvarkens en gevulde kippetjes) via de renaissance (toen verschenen de eerste etiquetteboeken) en de Gouden Eeuw naar de 18de en 19de eeuw (met steeds uitgebreidere serviezen) waar men fijnproever wordt in plaats van een veel-eter. Dat het er vroeger heel anders aan toe ging dan wij nu gewend zijn is duidelijk. Hoe vreemd sommige gewoonten ook voor ons lijken, ze werden wel door de etiquette’ bepaald.
  Sommige daarvan gelden nog tot op de dag van vandaag!   Het begint om  20.00 uur en toegang is 7 euro.Locatie: Dorpskerk Oosterwolde.

Auteur

Bram Hulzebos