Ierse singersongwriter opent Sela concertseizoen

Appelscha

De Ierse singersongwriter Martin Hutchinson opent zondagmiddag om drie uur het concertseizoen van de Selatuinen met een nieuwjaarsocncert.

Op zijn negende stond Hutchinson al op het podium in de danszalen en de pubs van zijn geboorteplaats Kildare, westelijk van Dublin. De kleine Martin speelde accordeon in de Hutchinson family band van zijn vader, die het op zijn beurt weer had geleerd van oma Maggie. De Ierse songs en ballads zitten Martin dus in het bloed. In zijn puberjaren tijdens de vroege jaren zeventig verruilde Martin de accordeon voor de gitaar en begon hij aan zijn eigen odyssee in de muziek. Sinds hij zo´n twintig jaar geleden neerstreek in Utrecht heeft Hutchinson zich steeds meer ontpopt als singersongwriter die intussen, op zoek naar de essentie van zijn muziek, zonder begeleidingsband zijn eigenzinnige liedjes ten gehore brengt. Schijnbaar achteloos fingerpicking, dan weer virtuoos op de slide-gitaar begeleidt Hutchinson zichzelf tijdens het zingen en bij zijn singsong verhalen over onder andere oma Maggie ('Rock and Roll started in 1903'). 'Hutchinson is a restless drifter', merkte een recensent op over de lyrics op zijn vierde cd Lousing Grounds. De singersongwriter neemt je bij de hand en dompelt je onder in zijn eigen sfeer. En altijd klinken ergens op de achtergrond de Ierse wortels van Kildare. Entree is vrij maar er gaat wel een pet rond voor Martin.

Auteur

Bram Hulzebos