Weekendtip: Internationale kleurenpracht tijdens 27e Friese Ballonfeesten in Joure

Joure

Gisteren (woensdag 25 juli) zijn in Joure de Friese Ballonfeesten van start gegaan. Vorig jaar kwamen er meer dan 20.000 bezoekers naar de Friese Ballonfeesten. Ook tijdens de 27e editie, van 25 tot en met 29 juli, zal de organisatie weer duizenden toeschouwers begroeten en laten genieten van al het vermaak dat de Friese Ballonfeesten te bieden hebben. Sinds de eerste aflevering behoort het grootste ballonevenement van Nederland niet voor niets tot de toonaangevende zomerfestiviteiten. Een spektakel van formaat!

Het publiek krijgt iedere avond een prachtige show van een groot aantal heteluchtballonnen voorgeschoteld. Tijdens het ballonspektakel stijgen maar liefst 35 ballonnen uit binnen- en buitenland op vanuit Joure, ook wel “Balloon City” genoemd. Het schouwspel wordt met verbazing door het in groten getale aanwezige publiek gadegeslagen. De indrukwekkende heteluchtballonnen die op de Nutsbaan worden uitgevouwen, verwarmd en uiteindelijk opstijgen. Een prachtig gezicht! Prachtige special shapes Rond de helft van het aantal ballonnen bestaat uit de zogenaamde special shapes. Jong en oud zullen genieten van deze heel speciale heteluchtballonnen. Ze zijn zo bijzonder vanwege hun afwijkende vorm. Heeft een normale ballon de vorm van een ei, special shapes bestaan er in vele uiteenlopende vormen en formaten. Tijdens de 27e editie maakt leeuwenkoning Simba zijn eerste vaart in Nederland, komt de bekendste specht ter wereld Woody Woodpecker zijn eerste Europese vaart maken, stijgt de Trump Monster ballon op en zal er een Boom over het prachtige Friese landschap varen. Veel extra activiteiten Naast de heteluchtballonnen, die vanzelfsprekend de hoofdrol vervullen, bestaat het programma van de Friese Ballonfeesten uit een divers randgebeuren. Daarmee is er ook voor en na het opstijgen van de ballonnen veel te doen op het terrein aan de Harddraversweg. Zo geven de coverbands G-String en Lemon spetterende optredens, is er een kermis, staan er springkussens om de baan, kan het publiek in een ballon rondkijken, zijn er roofvogelshows en demonstraties met modelvliegtuigen. Verder zijn er bijvoorbeeld ook nog illusieshows door de van tv bekende illusionisten “Winfried & Angelique” Op zaterdag kunnen kinderen tijdens de Kinderdag zich super vermaken met allerlei coole klim-/klauterattracties, luchtkussens, zijn er meet & greets met kinderhelden Ernie & Bert en worden er “Shows op Bestelling” verzorgt door tv-presentator Jochem van Gelder. Op zaterdagavond is er een super romantische Candlelightingshow. Maar liefst acht ballonnen zullen de Nutsbaan als reuze schemerlampen sfeervol verlichten op de maten van muziek. De avond wordt afgesloten met een spectaculair vuurwerk. Op zondag kan de liefhebber van oude tijden z'n hart ophalen tijdens de Oldtimerdag. De baan wordt dan omgetoverd tot een heus openluchtmuseum, waar voertuigen zoals auto’s en motoren, uit diverse periodes van onze geschiedenis centraal staan. Ook zijn er tractoren, stationaire motoren en machines te bezichtigen. Zelf ballonvaren en actuele informatie Zelf een ballonvaart maken tijdens het grootste ballonevenement van Nederland? Informeer dan op telefoonnummer 06 - 49 18 75 43 (na 17.00 uur). Kijk op www.ballonfeesten.nl voor de online kaartverkoop en de actuele informatie over de Friese Ballonfeesten.

Auteur

Arodi Buitenwerf